29 Eylül 2024 Pazar

Amed Dayanışma Ağı: Desteklerinizle yapacak daha çok işimiz var

Bu sürecin ancak dayanışmayla atlatılacağına inançla kurulan Amed Dayanışma Ağı, şu ana kadar onlarca aileye destek oldu. Kurulan şiddet hattıyla, şiddeti önlemeye çalışan, yaşlı ve engellilerle dayanışma içinde olan dayanışma ağının gönüllülerinden Altınkaya, belirledikleri daha çok hedef olduğunu kaydetti. Ancak bunu dayanışmayla sağlayacaklarını kaydeden Altınkaya, Diyarbakır halkıyla dayanışma çağrısı yaptı.

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını iktidarın sözde önlemlerine rağmen sürüyor. Salgına karşı tedbir olarak sokağa çıkma yasakları günleri arttırılarak ilan edilirken, "evde kal" çağrısı yapılanların nasıl geçineceğine ilişkin de hala çözüm üretilmiyor.

Süreci dayanışma ve yardımlaşmayla göğüslemek amacıyla dayanışma ağları kurulmaya devam ediyor. İstanbul Kadıköy Dayanışma Ağı'ndan esinlenerek kurulan Amed Dayanışma Ağı, iktidarın aldığı önlemlerin yetersiz olduğunu belirtiyor ve bu süreçte adeta kendi kaderine terk edilenler için dayanışma çağrısı yapıyor.

'TEK YOL DAYANIŞMADAN GEÇİYOR'
Gönüllülerinden Devrim Altınkaya ile Amed Dayanışma Ağı'nı konuştuk. Salgın sürecinde özellikle özel sektörde çalışan işçilerin, işyerlerinin kapanması ile birlikte ücretsiz izne ayrılmak zorunda bırakıldığını kaydeden Altınkaya, zaten işsizliğin had safhada olduğu Diyarbakır'da salgınla beraber işsizliğin ciddi oranda arttığını vurguluyor. "O nedenle büyük bir geçim sıkıntısı başladı" diyor Altınkaya ve ekliyor: "Yaşanan sıkıntıyı görünce bizler de bu duruma karşı elimiz kolumuz bağlı oturamayız diyerek harekete geçtik. Bu süreci en az kayıp ve hasarla atlatmanın tek yolunun insanlarla dayanışmadan geçtiğini düşünerek yola çıktık."

Diyarbakır'da birçok kurumun yer yer böylesi kampanyalar başlatmasına rağmen yoksulluk oranı çok yüksek olduğu için yeterli olmadığını belirtiyor Altınkaya, "Bizler de başka bir nefes alanı açmak için İstanbul'daki dayanışma ağlarından esinlenerek, 'dayanışma ezilenlerin inceliğidir', 'dayanışma yaşatır' şiarlarıyla Amed Dayanışma Ağı'nı kurduk" dedi.

'ŞİMDİYE KADAR ONLARCA AİLEYE DESTEK OLDUK'
"Peki ne yapar Amed Dayanışma Ağı?" sorusunu şöyle yanıtlıyor Altınkaya, "Her arkadaşımız gönüllü bir şekilde çalışıyor. Sayfamızdan yaptığımız çağrılara duyarsız kalmayan kişiler bizimle iletişime geçip yardımlarını, desteklerini ulaştırıyorlar. Şehir içinden, şehir dışından yardımlar geliyor. Bizler de hızlıca gelen destekleri belirlediğimiz maddi durumu kötü, yoksul ailelere gıda ve hijyen malzemelerini ulaştırıyoruz. Şimdiye kadar onlarca aileye destek olduk. Yardımları bizimle beraber ailelere ulaştırmak isteyen destekçilerimizle beraber de aileleri ziyaret ediyoruz."

'ŞİDDET HATTIYLA, ŞİDDETİ ÖNLEMEYE ÇALIŞIYORUZ'
Amed Dayanışma Ağı'nın çalışmalarının dayanışma kolileriyle sınırlı olmadığını söylüyor Altınkaya, "Bir şiddet destek hattı kurduk. Sayfalarımıza başvuruda bulunan kişileri destek arkadaşlarımıza ulaştırarak destek olmaya, şiddeti önlemeye çalışıyoruz. Ayrıca sokağa çıkamayanlar için bize ulaştıkları sürece alışverişlerini yapıyoruz. Yaşlı ve engelli için destek oluyoruz" diyor.

Altınkaya, yeni bir oluşum oldukları güçlerinin ancak bu kadarını yapmaya yettiğini dile getirndi. "Yapılacak çok işimiz var" diyor Altınkaya, kendilerine koydukları hedefler arasında sağlık emekçilerine maske ve siperlik dağıtımı, çocuklar için atölye, sokaktaki hayvan dostlarımızın beslenme ve bakımı olduğunu söylüyor. 

'HERKESİ YOKSUL AMED HALKIYLA DAYANIŞMAYA ÇAĞIRIYORUZ'
Bu hedefleri ancak dayanışma ve destekler geldikçe gerçekleştirebileceklerinin altını çiziyor Altınkaya ve şu çağrıyı yapıyor: "Son olarak çağrımız; Amed halkının durumu ortada. Büyük bir yoksulluk söz konusu. Çoğu evde 'aileler bugünü nasıl kurtarabilirim' diye düşünüyor. Şehir içinde, şehir dışında, yurt dışında tüm herkese çağrımız yoksul ailelerimize destek olmalarıdır. Bu süreci daha çok birlik ve dayanışma ile atlatacağımız çok açıktır. O nedenle tüm herkesi duyarlı olmaya, Amed Dayanışma Ağı aracılığıyla desteklerini Amedililere ulaştırmalarını istiyoruz."

Kuruluşunu sosyal medya üzerinden yapan Amed Dayanışma Ağı ile @amed_dayanisma hesabı üzerinden iletişim kurarak, siz de bu dayanışmanın bir parçası olabilirsiniz.