26 Eylül 2024 Perşembe

Alyhen Shojaye'yi katleden erkeğe ömür boyu hapis

Almanya'nın Stuttgart kentinde 19 Haziran 2020 tarihinde sokak ortasında Alyhen Shojaye'yi katleden eşine ömür boyu hapis cezası verdi.

Almanya'nın Stuttgart kentinde 19 Haziran 2020 tarihinde sokak ortasında katledilen Alyhen Shojaye'nin davası sonuçlandı.

Mahkeme, Alyhen'i planlı bir şekilde katleden eşine ömür boyu hapis cezası verdi.

Avrupa Kadın Dayanışması (AKD) bileşenlerinden SKB, TJK-E, ADKH, Kadın Gözüyle ve Yeni Kadın, mahkeme önünde basın açıklaması yaptı. AKD adına yapılan konuşmada "Alyhen Shojaye 7 ay önce Stuttgart'ta sokak ortasında eşi tarafından katledildi. Alyhen Shojaye, hergün şiddet ve öldürülme tehlikesiyle yüzyüze bırakılan birçok kadından biriydi. Her üç günde bir kadın eski eşi, partneri, oğlu ya da babası tarafından aramızdan alınıyor. Almanya'da hergün kadınlar şiddete maruz kalıyor ve katledildiğine tanık oluyoruz. Bundan dolayı aile bakanlığından talebimiz; İstanbul Sözleşmesi'nin derhal hayata geçirilmesidir" denildi.

42 yaşındaki Alyhen Shojaye daha iyi yaşam koşulları için İran'dan Almanya'ya iltica ettiğini ifade edilen konuşmada, "Bizler Alyhe ve katledilen kadınlar için aylar sonra Stuttgart'ta kadınlar için adalet istiyoruz. Biz kadınlar Alyhen'nin katili için verilebilecek en ağır cezanın verilmesini istiyoruz. Talebimiz katil zanlısını ömür boyu hapis cezasına çarptırılması. Biz kadınlar, yine bir katilin hafif cezalar almasına hatta serbest bırakılmasına izin vermeyeceğiz" diye belirtildi.

"Jin, jiyan azadi" sloganının atıldığı eylemde Zusammen Kämpfen adına yapılan konuşmada, "Kadına yönelik uygulan şiddet ve cinayetleri mücadele ederek durdurabiliriz" denildi. Die Linke'den aday olan Aynur Karlıklı ise "Pandemiyle birlikte kadına yönelik şiddet ve katliam daha görünür oldu. Alman devleti kadınları korumak için yeterince çaba içinde değil. Adaletin yerini bulması için yargı katil zanlısına en ağır cezayı, ömür boyu hapis cezası vermesini talep ediyorum" şeklinde konuştu.