29 Eylül 2024 Pazar

Alman polisi, uzun yürüyüşe saldırdı

PKK lideri Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü talebiyle Almanya'da 5 gün önce başlayan uzun yürüyüşe Alman polisi saldırdı, onlarca kişi yaralandı ve gözaltına alındı.

Yurtsever gençlik örgütlerinin, PKK lideri Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü için Almanya'nın Essen kentinden başlayan uzun yürüyüşe beşince gününde polis saldırdı. Aachen kentine doğru gerçekleştirilen yürüyüş Köln'e ulaştığında polis saldırısı yaşandı. Köln-Mülheim yakınlarında çembere alınan eylemciler, 8 saat boyunca çember içinde tutuldu. Kitleye saldıran Alman polisi onlarca kişiyi yaraladı ve gözaltına aldı.

5 gündür devam eden yürüyüş süresince faşistlerin saldırılarına göz yuman Alman polisi, faşistlerin yerine Kürt gençlerini, devrimcileri ve enternasyonalistleri gözaltına aldı. Polis saldırıya "PKK" sloganlarının atılmasını bahane etti.

Leverkusen-Köln arasında planlanan yürüyüşün 5. günü, başından beri polisin provokasyon ve engelleme girişimlerine maruz kaldı. Leverkusen'de kimyasal madde üreten Chempark fabrikası önünde başlayan yürüyüşte gençlik sarı gazlarla gerillaya karşı kimyasal gaz kullanımını protesto etti. Leverkusen'den itibaren yürüyüşü engellemeye çalışan polis, ilk önce yürüyüş rotasını değiştirmeye çalıştı, ardından kitleyi otobüslerle Köln'e götürdü.

Köln'ün Nippes ilçesinde kitleyi çembere alan ve yürüyüşü durduran polis, atılan sloganlar ve kimliksiz eylemcileri gerekçe göstererek gözaltına almak istedi. Kitlenin direnişiyle karşılaşan polis geri adım attı ve yürüyüş devam etti.

Yürüyüş, Mülheim'e varınca polis iki eylemciye saldırarak gözaltına aldı. Bunun üzerine kitle, gözaltıların serbest bırakılması talebiyle direniş başlattı. Tevgera Ciwanên Şoreşger (TCŞ), Jinên Ciwan ên Têkoşer (TekoJIN), Young Struggle üyeleri ve enternasyonalistlerin olduğu kitlenin tamamını 8 saat boyunca çembere alan polis, eylemcilerin, yemek, su ve tuvalet ihtiyaçlarını karşılamasını engelledi. Soğuk havada saatlerce bekletilen eylemcilerden rahatsızlananlar oldu.

8 saat içerisinde polis kitleye defalarca coplarla saldırdı, onlarca eylemci yaralandı, ters kelepçe ve işkenceyle gözaltına alındı. Görüntü almak isteyen gazeteciler ve gözaltılara müdahale etmek isteyen avukatlar da polis saldırısına maruz kaldı.

Eylemcileri abluka altında tutan polisin, "Almanya'dasınız Almanca konuşmak zorundasınız" şeklindeki ırkçı söylemlerine eylemciler tepki gösterdi.

Gece saat 03.00'a kadar süren 8 saatlik polis çemberi eylemcilerin kararı direnişi sonucu dağıtıldı. Saldırıların iradeyi kırmak için yapıldığını söyleyen bir eylemci, "8 saat süren polis saldırısına teslim olmadık, marşlarla, sloganlarla direnişi sürdürdük" dedi.

TCŞ ve TekoJIN adına yapılan açıklamada da, Alman polisinin Türk devletinin Avrupa şubesi gibi davrandığı belirtilerek, saldırıların devrimci iradeyi durduramayacağı vurgulandı.

Yürüyüş, 17 Eylül Cumartesi günü, Hollanda'daki festivalle son bulacak.