27 Eylül 2024 Cuma

'Aliağa Türkiye'nin çöplüğü değildir'

Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu, Aliağa'nın Şehitkemal mahallesinde yapılmak istenen atık bertaraf tesisine tepki gösterdi, "Aliağa Türkiye'nin çöplüğü değildir" dedi.

Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu, Aliağa'nın Şehitkemal mahallesi Akçakise mevkiinde HABAŞ ve Ekovar şirketleri tarafından yapılması planlanan Batı Ege ve Güney Marmara Endüstriyel Atık Bertaraf Tesisine tepki gösterdi.

"Aliağa dünyanın çöplüğü değildir" diyen platform üyeleri Emekli-Sen Aliağa Temsilciliğinde basın toplantısı düzenledi. Açıklama sonrası köylülerin itirazlarına ilişkin toplanan imzalar Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı ile Bölge İdare Mahkemesi'nde devam eden davaya iletildi.

Basın metnini okuyan Aşağı Şehitkemal Mahalle Muhtarı Ayşe Aygül, meraları, su kaynakları, zeytinlikler, bal ormanlarının bulunduğu 5 köyün tam ortasına yapılmak istenen tesisin zehir saçacağına dikkat çekti, "Buna izin vermeyeceğiz" dedi.

Patronların sırça köşklerinde, en doğal ortamda, en doğal yiyeceklerle temiz bir çevrede yaşamak istediğini ancak halkı öldürerek para kazanmayı kendilerine hak gördüğünü söyleyen Aygül, "Zehir yüklü geminizi nasıl ki ilçemize, ülkemize sokturmadık, bu zehir saçan tesislerin de kurulmasına müsaade etmeyeceğiz" diye vurguladı.

Mücadeleyi sürdürmekte kararlı olduklarını söyleyen Aygül, 12 köy ve mahalle muhtarı, halk ve çevre örgütlerinin açtığı davayı hatırlattı, "Bizler Aliağa'da yeni kirletici tesislerin kurulmasını kabul etmiyoruz. Söz konusu projelerin ÇED olumlu raporunun yürütmeyi durdurularak tamamen iptal edilmesini talep ediyoruz. Her yurttaş gibi temiz ve sağlıklı bir çevrede yaşamak istiyoruz. Aliağa Türkiye'nin çöplüğü değildir" dedi.