27 Eylül 2024 Cuma

Alevilerden af protestosu: Affetmek yüzleşmekle mümkündür

Sivas katliamı hükümlüsü Ahmet Turan Kılıç'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından affedilmesini proteto eden Alevi Bektaşi Federasyonu ve bileşenleri, "Affetmek yüzleşmekle mümkündür" dedi.

Alevi Bektaşi Federasyonu ve bileşenleri, Sivas katliamı hükümlüsü Ahmet Turan Kılıç'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından affedilmesini proteto etti.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Ankara Şubesi'ni ablukaya alan polis Adalet Bakanlığı önünde yapılmak istenen eyleme izin vermemesi nedeniyle dernek binası önünde basın açıklaması yaptı. Eyleme HDP, CHP milletvekilleri, Çağdaş Gazeteciler Derneği, Ankara Tabipler Odası, DEDEF, SMF, Devrimci 78'liler Federasyonu, DİSK, KESK, TMMOB, TTB, ESP, Emek Partisi, Halkevleri, İHD,, TİP, SES ve Aka-Der'in aralarında olduğu siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcileri katıldı.

"Katil devlet hesap verecek", "Sivas’ı unutma unutturma", "Sivas’ın ışığı sönmeyecek", "Dün Maraş’ta bugün Sivas’ta kurtuluş faşizme karşı savaşta" sloganlarının atıldığı eylemde, "Madımak müze olsun", "Katillerden hesabı örgütlü haklar soracak", "Adalet halkın elleriyle gelecek", "Yakanları da AKlayanları da affetmeyeceğiz" dövizleri açıldı.

Basın açıklamasını okuyan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Sekreteri Onur Kaya, "Sivas katliamı insanlık tarihinde kara bir leke olarak yazıldı. Katliamı azmettirenler ve yapanlar insanlığın ortak vicdanında ve adaletin tapınağında çoktan mahkûm oldular" dedi.

27 yıldır devam eden Sivas katliamı davasının mesuliyetini yananlara yıkma ve katilleri mağdur gösterme yönündeki algı yaratma çabalarından öteye geçmediğini ifade eden Kaya, "Bu da katliamı meşrulaştırma, sorumlularını aklama ve hatta katilleri affederek, yurtdışına kaçırarak veya görmezlikten gelinerek insanlığına karşı suç işleyenleri 'masum' gösterme çabaları ile sonuçlanmaktadır" diye kaydetti.

Sivas katliamı sanıklarından Ahmet Turan Kılıç hakkında yedi emniyet görevlisinin tanıklığı, video ve bant kayıtları bulunmasına rağmen sağlık gerekçesiyle Cumhurbaşkanı tarafından affedilmesinin adalet duygusu ve vicdanı olan hiçbir insan tarafından kabul göremeyeceğini vurgulayan Kaya, "Bütün insanlığın vicdanına bir insanlık suçu olarak kazınmış bu katliamın failinin affedilmesi evrensel adalet anlayışında ve insanlık vicdanında derin yaralar açmıştır" diye konuştu.

"Affetmek yüzleşmekle mümkündür" diyen Kaya, şu soruları sordu: "Alevi halklara yapılan katliam ile ilgili devlet bugüne kadar ciddi bir yaklaşım göstermiş midir? Sorumlulardan hesap sorulmuş mudur?" 

Kaya, "Af kurumu aynı zamanda toplumsal barışın sağlanması amacını taşır. Fakat cezaevlerinde ağır hastalığı adli tıp raporu ile belirlenmiş yüzlerce hasta tutuklu ve hükümlü varken; insanlığa karşı suç işlediği açık ve net olan bir katliam sanığının affedilmesi hangi toplumsal barışa katkı sunabilir. Tersine, günlerdir yapılan basın açıklamaları ve gelen tepkilere bakıldığında bu kararın toplumsal barışı zedelediği ve adalet duygusunun yaraladığı açık ve net bir şekilde bütün delilleri ortadadır" diye kaydetti.

Ortada çok açık ve net olan bir haksızlık, adaletsizlik, hukuksuzluğun olduğunun altını çizen Kaya, "Bilinmelidir ki, 27 yıldır sürdürdüğümüz adalet mücadelesini alınan bu af kararına yönelik olarak da kararlılıkla sürdürmeye devam edeceğiz" diye belirtti.

Eylemde konuşan Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkanı Hüseyin Güzelgül, "2011 yılında da zaman aşımına uğrattılar. Bu af kararını kabul etmiyoruz. Mücadelemiz devam edecektir" dedi.

'SİVAS'I YAKANLAR AKP'Yİ KURANLARDIR'
PSAKD Genel Başkanı Gani Kaplan ise, cezaevlerinde yüzlerce hasta tutuklu olduğunu belirterek, "Birinin seçilerek affedilmesi geleceğimizi yeniden ateşe vermek anlamına geliyor. Af kararı geri alınıncaya kadar eylemlerimize devam edeceğiz" dedi. Eylem yasağına tepki gösteren Kaplan, "Ankara'da bir sıkıyönetim var, hem valiyi hem bu kararı uygulayanları şiddetle kınıyoruz. Bizi ateşe verenlerin katillerin avukatlarını ve yandaşlarını milletvekili, bakan ve belediye başkanı yaptılar. Bu iktidar Sivas'ı yakanları meşrulaştırdı, bunu hepimiz biliyoruz. Sivas'ı yakanlar, AKP'yi kuranlardır. Verilen bu hukuksuz karara karşı her hafta eylemler gerçekleştireceğiz. Mücadelemiz devam edecek" ifadelerini kullandı.
 
'ÇOCUĞUMU YAKANI SEN AFFEDEMEZSİN'
Sivas Katliamında yaşamını Gülsün Karababa'nın ağabeyi yazar Hüseyin Karababa da, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a seslenerek, "Çok önemli bir katili yaşı ilerlediği için sokağa bıraktın. Benim çocuğumu yakanı sen affedemezsin. Sonu nereye varırsa varsın mücadeleyi bırakmayacağımızı dosta ve düşmana göstereceğiz" dedi.