27 Eylül 2024 Cuma

Alevi örgütlerine saldıran Karaca'ya 'cezai sorumluluğu tam' raporu

Muharrem orucunun ilk günü olan 30 Temmuz günü Ankara'da Alevi örgütlerine saldıran Ahmet Ozan Karaca'nın cezai sorumluluğunun tam olduğuna dair rapor hazırlandı.

Ankara'da muharrem orucunun ilk günü olan 30 Temmuz 2022 tarihinde Alevi örgütlerine saldıran Ahmet Ozan Karaca'nın akli dengesinin yerinde olup olmadığına ilişkin rapor Adli Tıp Kurumu'ndan (ATK) geldi. Davanın görüldüğü Ankara 63'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde 30 Ocak 2022'de görülen ilk duruşmada talep edilen rapor, dava dosyasına eklendi. ATK tarafından hazırlanan ve oy birliğiyle karara bağlanan rapor, iddianamede yer alan Ankara Şehir Hastanesi'nin "cezai ehliyeti yoktur" raporunu boşa çıkardı.

ATK: CEZAİ SORUMLULUĞU TAM
İhtisas Kurulu Başkanı, Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı, Adli Tıp Uzmanı ile Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı iki doçent ve bir profesör doktor tarafından hazırlanan raporda, sanık Karaca'nın ATK muayenesinin 6 Şubat'ta yapıldığı belirtildi. Sanık Karaca'nın akli dengesinin yerinde olduğu belirtilen raporun sonuç kısmında şunlar yer aldı: "Muayene sonucunda elde edilen bilgi ve bulguların yorumlanmasından; cezai sorumluluğunu müessir ve kişide şuur ve hareket serbestisini ortadan kaldıracak veya azaltacak mahiyet ve derecede herhangi bir akıl hastalığı ve zekâ geriliği saptanmadığı, adli dosya tetkikinde sanığın mezkur suçu işlediği sırada fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını idrak etme ve bu fiil ile ilgili olarak davranışlarını yönlendirme yeteneğini ortadan kaldıracak veya azaltacak boyutta bir akli arızanın içinde olduğuna delalet edecek herhangi bir tıbbi bulgu ve belgeye de rastlanmadığı, bu duruma göre Ahmet Ozan Karaca'n 30/07/2022 tarihinde sanığı bulunduğu suçlara karşı cezai sorumluluğunun tam olduğu oy birliği ile mütalaa olunur."

'YARGILANMASININ ÖNÜNDE ENGEL YOK'
Davanın yarın görülecek ikinci duruşması öncesi rapora dair Mezopotamya Ajansı'na (MA) konuşan dava avukatlarından Ümran Hakverdi, "Ankara Şehir Hastanesi raporunda, sanığın tepkilerinin gayet normal olduğu, hiçbir anormal karşılamasının bulunmadığını söylüyor. Ancak sonuç kısmına geldiğinde; cezai ehliyeti yok şeklinde bağlıyor. Bu durumun kabulü mümkün değil. İçerik ile sonucun uyuşmamasından dolayı ATK'den rapor istemiştik. ATK raporuyla cezai ehliyetinin olduğu açıkça ortaya çıktı" dedi. Sanığın cezai ehliyetinin tam olması nedeniyle cezada indirim uygulanmasının söz konusu olamayacağını vurgulayan Hakverdi, saldırıya uğrayan Demokratik Alevi Dernekleri ve Ana Fatma Cemevi'nin dosyaya taraf olarak dahil edilmemesine de tepki gösterdi.

Alevilerin siyasi iktidarın dışlayıcı dili ve politikaları sonucu hedef olduğunu kaydeden Hakverdi, "Dosyadaki ana şüpheli de ifadelerinde, Alevilerin inançlarının gerçek inanç olmadığından bahsediyor. Bu şüphelinin kendi kanaati olmayıp uzun senelerdir süren kin ve nefret içerir siyasi politikaların bir ürünü. Topluma siyasi kanatla empoze edilen bu kin ve nefretle Aleviler hedef haline getirildi" dedi.

Sanıkların gerekli cezayı alması için mücadele edeceklerini vurgulayan Hakverdi, Ankara 63'üncü Asliye Ceza Mahkemesinde yarın görülecek duruşmaya katılım ve sahiplenme çağrısı yaptı.

NE OLMUŞTU?
Muharrem Orucu'nun ilk günü olan 30 Temmuz 2022'de Ankara'da Şah-ı Merdan Cemevi'ne ibadet sırasında saldıran Ahmet Ozan Karaca, Türkmen Alevi Bektaşi Derneği'nde bir kadını bıçakla yaralandı. Ayrıca Tuzluçayır Demokratik Alevi Dernekleri, Ana Fatma Cemevi, Gökçebel Köy Derneği, Batıkent Serçeşme Cemevi'ne yönelik de saldırılar gerçekleştirdi.