27 Eylül 2024 Cuma

Alevi örgütlerinden kayyum atamasına tepki

Deprem sonrası Pazarcık'taki Hasankoca Cemevinde kurulan koordinasyona kayyum atanmasına tepki gösteren 7 Alevi örgütü, devleti yapılan yardımları engellemek için değil halkın sorunlarına çözüm bulmak için çalışmaya çağırdı.

Alevi Bektaşi Federasyonu, Alevi Dernekleri Federasyonu, Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonu, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, Alevi Kültür Dernekleri, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Demokratik Alevi Dernekleri, Maraş depremleri sonrası Pazarcık'taki Hasankoca Cemevinde depremzedeler için kurulan dayanışma koordinasyonuna kayyum atanmasına yaptıkları ortak açıklamayla tepki gösterdi.

İnsani yardım amaçlı bir faaliyetin engellenmesi ve yardımlara el konulmasının kabul edilemez olduğu belirtilen açıklamada, "Halkın güvenerek ve gönül rızalığı ile gönderdiği yardımların dağıtılması faaliyetinin başına kaymakam tarafından görevlendirme yapması bir kayyum anlayışıdır" denildi.

Ülkede ciddi bir yıkım ve tramvaya neden olan deprem sonrası bizzat Alevi kurumlarına ulaştırılarak bu kurumlar aracılığıyla dağıtılması istenen yardım tırlarına el konulmasını ve demokratik kitle örgütü ve siyasi partilerin insani, acil ve yaşamsal yardımları halka ulaştırma çabasına dönük her türlü müdahalenin kınandığı açıklama, şöyle devam etti: "Devletin ulaşamadığı bölgelerde hayati öneme sahip yardımlaşma ve dayanışmanın önemi ve aciliyeti göz ardı edilerek bu merkezlere müdahale edilmesi ve kayyım atanması yardımlaşma iradesine müdahaledir. İnsan hakkı ihlalidir ve suçtur. Halkın dayanışma maneviyatını sekteye uğratan bu tip uygulamalardan bir an önce vazgeçilmesi ve depremzedeler ile bu sancılı süreçte dayanışmanın acıları hafifletmek adına engellenmemesini talep ediyoruz."

Alevi örgütleri, hükümeti ve devleti, enerjisini yardımların dağıtılmasını engellemeye değil halkın acil sorunlarına çözüm bulmaya kullanmaya çağırdı.