29 Eylül 2024 Pazar

Akarsel'in ailesine jandarma tehdidi: Sessizce gömün, bu köyü yakarız

Süleymaniye'de katledilen araştırmacı yazar ve gazeteci Nagihan Akarsel'in ailesi Akarsel'in cenazesinin "sessizce gömülmesi" için jandarma tarafından tehdit edildi. Jandarma ve sivil polisler, Akarsel'in gömüleceği köydeki evleri de tek tek dolaşarak köy halkını cenaze ve taziyeye katılmamaları için tehdit etti.

Güney Kürdistan'ın Süleymaniye kentinde 4 Ekim'de suikastle katledilen Jineoloji Araştırma Merkezi üyesi akademisyen, yazar ve gazeteci Nagihan Akarsel'in cenazesinin bugün Ankara'ya getirilmesi ve sonrasında Konya'nın Cihanbeyli ilçesine bağlı Gölyazı köyünde defnedilmesi bekleniyordu. Ancak Hewlêr Havalimanı'ndaki cenaze taşıma prosedürleri gerekçe gösterilerek, Akarsel'in cenazesinin uçakla gönderilmesi engellendi.

Bir haftadır Gölyazı'da bulunan evlerinde taziyeleri kabul eden Akarsel'in ailesine, dün Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Fatma Kurtulan ve Mahmut Toğrul ziyarette bulunarak akşam aileyle birlikte kaldı. Akarsel'in Jineoloji Dergisi'nden çalışma arkadaşları, Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eşbaşkanı Dicle Müftüoğlu, Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MGKP) üyeleri ve çok sayıda gazeteci, Akarsel'in cenazesini karşılamak için köye geldi ve aileyi ziyaret etti.

Akarsel ailesi, köy halkının taziye ziyaretleri gerekçe gösterilerek jandarma tarafından tehdit edildi. Jandarmanın, "Sloganlar atılmayacak, zafer işareti yapanların parmağını kırarız, sessizce gömün, bir şey olursa bu köyü yakarız, sizi buradan süreriz" dediği öğrenildi.

Sivil polis ve jandarmalar, ailenin yanı sıra köy halkının evlerine de giderek taziye ve cenazeye katılmamaları için köylüleri tehdit etti. Taziye evinden ayrılan gazeteciler de köy girişinde jandarma tarafından durdurularak karakola götürüldü. Karakolda gazetecilere "Neden geldiniz" diye soruldu.

Akarsel'in karayoluyla Hewler'den yola çıkan cenazesi, Şırnak'ın Silopi ilçesinde bulunan Habur Gümrük Kapısı'ndan Türkiye'ye giriş yaparak defnedilmek üzere Konya'ya götürülüyor.