26 Eylül 2024 Perşembe

Akarsel ve Güven'in memleketinde Newroz kutlaması

Nagihan Akarsel ve Leyla Güven'in memleketi Konya, Cihanbeyli'de Newroz'u kutlayan yüzlerce kişi, Newroz'un halkların yeniden diriliş bayramı olduğunu söyledi.

Bu sene "Her der Newroz, her dem azadî" şiarıyla gerçekleştirilen Newroz kutlamaları kapsamında Konya'nın Cihanbeyli ilçesinde de Newroz programı düzenlendi. Kutlamaya, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekili Mahmut Toğrul ve çok sayıda kişi katıldı.

Programda konuşan HDP PM üyesi Bedriye Yorgun, AKP iktidarının depremde halkı ölüme terk ettiğini belirtti ve depremzedelere halkın yardım ettiğini söyledi.

Cihanbeyli'nin Süleymaniye'de katledilen Jineoloji Araştırma Merkezi üyesi Nagihan Akarsel ve tutsak Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven'in memleketi olduğunu hatırlatan Yorgun, "Biz özgür yaşamdan vazgeçmeyeceğiz. Biz eşbaşkanlıktan, inançların özgürce yaşanmasından vazgeçmeyeceğiz. Biz yerel yönetim anlayışımızdan vazgeçmeyeceğiz. Çünkü biliyoruz ki bu bir kadın yoludur, 3'üncü Yol'dur. Bu insanlık yolunu gerçekleştirinceye kadar mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz" dedi.

HDP Milletvekili Mahmut Toğrul ise, Newroz'un yeniden diriliş ve halkın küllerinden doğması anlamına geldiğini belirterek, "Newroz direniştir, zalimlere başkaldırmaktır. Newroz, 3 kibrit çöpünden hayatı yeniden kurmaktır. Newroz baharın gelişi, doğanın uyanışıdır" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Newroz ateşi yakıldı. Program, Newroz Koma Awaze Azad grubunun şarkılarıyla sona erdi.

Program boyunca, "Jin, jiyan, azadî", "Biji Newroz" ve "Şehîd namirin" sloganları atıldı.

Newroz alanına girişte kıyafetleri bahane edilerek Tenzile Tekin isimli bir kadın gözaltına alındı. 3 saat emniyette tutulan Tekin, daha sonra serbest bırakıldı.