29 Eylül 2024 Pazar

AHEF: ASM'ler ticarethane değildir

AHEF, Aile Sağlığı Merkezlerinin ticarethane olarak kabul edilmesi, elektrik faturalarının ticarethane tarifesinden belirlenmesine tepki gösterdi. CİMER'e gönderilen mektupta, kamu emekçilerine yüzde 25 zam yapılırken ASM'lerin giderlerinin bir yılda yüzde 400 arttığına dikkat çekildi.

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Yönetim Kurulu, CİMER'e mektup göndererek Aile Sağlığı Merkezlerinin (ASM) elektrik faturalarının ticarethane olarak tarifelendirilmesine tepki gösterdi. ASM'lerin ticarethane olmadığına dikkat çeken AHEF, kamu emekçilerine yüzde 25 zam yapılırken ASM'lerin giderinin bir yılda yüzde 100 ila yüzde 400 oranında arttığına işaret etti.

ASM'lerin mesken tarifesi üzerinden faturalandırılması talebine yer verdikleri CİMER'e gönderdikleri mektuba Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'ndan (EPDK) olumsuz yanıt geldiğini aktaran AHEF Yönetim Kurulu yaptığı açıklamada şu bilgiye yer verdi: "EPDK, ilgili kanun maddelerini saydıktan sonra, genel bir ifadeyle; 'elektrik faturalarının tüm maliyet ve hizmetleri karşılayacak şekilde belirlendiği, üretim maliyetlerindeki artışlar nedeniyle zam yapıldığı, kamu ve özel hizmetler sektöründe olan abone grubunun tüketim tesislerinin ticari bir faaliyetle ilişkili olmasının gerekmediği, uygulanan enerji bedellerinin maliyetin altında olduğu' belirtilmiştir. Başka bir ifadeyle; aile sağlığı merkezlerinin elektrik faturalarını 'ticarethane' tarifesinden ödemeye devam edeceği söylenmiştir."

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya ulaşamadıklarını belirten AHEF, sağlık hizmetlerinin temeli olan aile hekimliği sistemini görmezden gelen yaklaşımla, tüm sağlık sisteminin çöküşünün hızlanmasından endişe ettiklerini vurguladı. Açıklamada, sorunların çözümü için acil harekete geçilmesi çağrısında bulunuldu.