29 Eylül 2024 Pazar

Ağır hasta tutsak Özkan'a işkence sürüyor

Yürümekte güçlük çeken ağır hasta tutsak 83 yaşındaki Mehmet Emin Özkan'a hastane sevki sırasında yemek verilmedi, tekerlekli sandalyeden düşürüldü, hastanede tedavi görürken ranzaya kelepçelendi. 

İktidarın düşman politikaları hasta tutsakları ölüme terk ediyor. Yürümekte güçlük çeken ağır hasta tutsak 83 yaşındaki Mehmet  Emin Özkan, kaçma şüphesi nedeniyle hastanede yatağa kelepçelenmiş. 

Artı Gerçek'ten Remzi Budancır'ın haberine göre Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurulu (TİHEK), Özkan'ı ziyaret etti. Aynı koğuşta olan oğlu ile birlikte görüşmeye katılan Özkan, işitme sorunu ve 83 yaşında olması nedeniyle kendisi ile ilgili bilgi veremedi. Özkan'ın yaşadığı hak ihlalleri, maruz kaldığı uygulamaları oğlu anlattı.

Özkan'ın oğlunun anlattığına göre babası hastaneye ring aracı ile götürüldü. Babasına refakat etmesine izin verilmediği gibi, hastane sevki sırasında ise kelepçe takıldı. Hastane sevkleri sırasında yemek öğünleri verilmedi. Tekerlekli sandalyeden düşürüldü, hastanede tedavi görürken ranzaya kelepçeli vaziyette tutularak başında bir asker nöbetçi bekletildi.

Bu anlatımlar ile ilgili TİHEK'in hapishane idaresi ile yaptığı görüşme de tutsak olan oğlunun Özkan'a refakatçi olarak kalması gibi bir uygulamanın mevzuatta bulunmadığı gerekçesini ileri süren idare, gerekli durumunda kişinin Ceza İnfaz Kurumu dışındaki yakınlarının refakatçi olarak çağrılabileceğini ileri sürdü. Özkan'a yemek öğünün verilmemesi ile ilgili idare, hastaneye giden mahpusların öğünlerinin gün içinde tüketilmek üzere yanlarına verildiği, öğünlerin alınamaması gibi bir durumun söz konusu olamayacağı da iddia etti.

Raporda Özkan'ın yaşadığı ihlallerin basında yer alması üzerine Diyarbakır Valiliğinin, İl Sağlık Müdürlüğü aracılığı ile Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinden istediği bilgilere gelen cevapta yer aldı. Valilik hastaneden gerekli bilgi ve belgelerin iletilmesinin yanında hastane kamera kayıtlarını da talep etti. Ancak hastane yeterli bilgileri sunmadı.

Özkan'ın oğlu babasının kelepçeli hastaneye götürülmesiyle ilgili de bilgi verdi. Buna ilişkin hastane yönetimi, hastaneye başvuru sağlama aşamasında kelepçelenme iddiasının muhatabının kendilerinin olmadığını, hastaneye kolluk kuvveti nezaretinde başvurusu sağlanan kişilerin muayenesi esnasında kelepçesiz muayenelerin sağlandığını iddia etti. Valiliğin istediği kayıtları yollamayan hastane yönetimi kamera görüntü kayıtlarının saklama süresinin 60 gün olduğunu belirterek "bundan dolayı kamera kaydı sunulamadı" cevabını verdi.

Mehmet Emin Özkan'ın hastane sevkine kelepçelenerek götürüldüğü, ranzaya kelepçelendiği konusu Diyarbakır Hapishane Tabur Komutanlığına da soruldu. Diyarbakır Hapishane Tabur Komutanlığının 15 Mart 2022 tarihli cevabında konuya ilişkin "araştırma tutanağı" sundu. Özkan'ın kelepçelenip kelepçelenmediği sorusuna açıklık getirilmediği tutanakta, mahpusların neden kelepçelendiği ile ilgili ilgili mevzuata atıf yapıldı. Bu tür tedbirlerin meydana gelen firar ve firara teşebbüs ve muhtemel diğer olayların önüne geçmek için mevzuat doğrultusunda yapıldı savunması öne sürüldü.

Raporda, Israrla tahliye edilmeyen Özkan'ın durumu ile ilgili TİHEK heyetinin gözlemleri de yer aldı. Özkan'ın sağlık durumunun ceza infaz kurumunda tek başına hayatını idame ettirmekte güçlük çekebilecek düzeyde olduğu gözlemlerin yer aldığı raporda şu ifadeler kullanıldı "…yürümekte zorlandığı, konuşma ve duyma sorunları bulunduğu heyet tarafından gözlemlenmiştir. Buna ilaveten, çeşitli kronik hastalıkları (3 kez kalp krizi geçirdiği, tansiyonu olduğu, işitme problemi bulunduğu, fizik tedaviye ihtiyaç duyduğu öğrenilmiştir.) bulunan M.E.Ö'nün, özellikle pandemi koşulları dikkate alındığında, tetkik ve tedavileri için sürekli hastaneye gidip gelmesinin hem mevcut sağlık sorunları hem de karantina uygulaması gibi tedbirler nedeniyle ek zorluklar yarattığı; anılan hususlar ile hakkında hazırlanan son Adli Tıp Kurumu mütalaası birlikte ele alındığında, M.E.Ö'nün ihtiyaç duyduğu sürekli bakım ve tedaviye erişebileceği R Tipi Ceza İnfaz Kurumunda kalması gerektiği kanaati hâsıl olmuştur."