29 Eylül 2024 Pazar

Ağır hasta tutsak Kaya'nın durumu kritik noktaya geldi

Ağır hasta tutsak Sabri Kaya'nın durumunu kamuoyuyla paylaşan Hasta Tutsaklara Özgürlük İnisiyatifi, Kaya'nın tedavisindeki ihmaller nedeniyle durumunun kiritik noktaya geldiğini vurguladı.

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, 297. haftanın açıklamasını, ağır hasta tutsak Sabri Kaya için gerçekleştirdi. Açıklamada, bir yandan kanama riski, bir yandan kalp krizi ve diğer hastalıklardan kaynaklı riskler olmak üzere adeta yaşam savaşı vermekte Kaya'ya, gerekli tetkik tedavileri zamanında yapılsaydı durumunun kritik noktaya gelmeyeceğini kaydedildi.

Kaya'nın adeta yaşam savaşı verdiği bu süreçte, tüm ihmaller konusunda gerekli araştırmaların yapılmasını ve sorumluların tespit edilmesini isteyen Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, sürecin takipçisi olacaklarını ve kamuoyunu bilgilendireceklerini belirtti.

2010 YILINDAN BU YANA AĞIR HASTA
2010 yılından bu yana hapishanede olan Kaya'ya, Adana Kürkçüler Hapishanesinde iken ileri derecede kalp hastalığı tanısı konuldu. Kaya, 2013 yılında Sincan F Tipi Hapishanesine sevk edilmiş ve kalp kapağı çürümesi teşhisi ile Numune Hastanesine yatırıldı ve açık kalp ameliyatı ile kalp kapakçığının belli bir kısmı değiştirildi. 15 günlük tedavinin ardından tekrar hapishaneye götürüldü.

Sağlık durumunun kötüleşmesi üzerine tekrar hastaneye kaldırılan Kaya, Numune Hastanesince altı ay süre ile cezasının tehir edilmesi gerektiği kanaatiyle "cezaevinde kalamaz" raporu verildi. Bu rapor nedeniyle İstanbul Adli Tıp Kurumuna gönderildi ve Kaya da Metris Hapishanesine nakledildi. ATK, 16 Aralık 2013 tarihinde "ağır hastalık ve hayati tehlike nedeniyle" 3 ay cezasının ertelenmesi yönünde rapor düzenledi ve cezası üç aylığına ertelendi.

ŞEKER, TANSİYON, GASTRİT VE ÜLSER GİBİ HASTALIKLAR DA BAŞLADI
19 Nisan 2014 tarihinde Numune Hastanesinin "cezasının tehirine gerek olmadığı ve cezasını cezaevinde çekebileceği" yönündeki raporu ile Kaya tekrar Sincan F Tipi Hapishanesine konuldu. 2016 yılında ikinci kez Numune Hapishanesinde kalp ameliyatı olan ve kalp kapakçığının üçte ikisi değişti, protez kapak takıldı. Bu hastalıklarla birlikte şeker, tansiyon, gastrit, ülser gibi hastalıklar da oluşmaya başladı. 2016 yılında Karabük T Tipi Hapishanesine sevk edildi. Kaya 2018 yılına kadar Karabük'te kaldı. Bu hapishanede defalarca rahatsızlandı ve özellikle ring araçlarıyla sevk azap verici hale geldi. Doktorlar tarafından üçüncü kez ameliyat olması gerektiği, kalbinin yüzde 25 çalıştığı ve kalp yetmezliği nedeniyle kalp pili takılması gerektiği belirtildi ancak ameliyatın çok riskli olması nedeniyle yapmak istemediler. 

Sabri Kaya 2018 yılında Osmaniye 2 Nolu T Tipi Kapalı Hapishanesine sevk edildi. Hastalığı bu hapishanede iken daha çok ilerledi ve yaşam tehlikesi artmaya başladı. Bu süre içerisinde ağrı kesici ilaçlarla geçiştirilmeye çalışıldı, kalp krizi geçirene kadar hastaneye sevki yapılmadı. Özellikle on yıldır sürekli olarak kullandığı Coumadin adlı kan sulandırıcı ilacı hastaya uzun süre verilmedi. Hastaneye sevkinin yapılmaması ya da çok geç yapılması, ilaçlarının düzenli verilmemesi nedeniyle hastalık ilerlemiş, 3-23 Mart arasında beş kez Osmaniye Devlet Hastanesine kaldırıldı, iki kez muayeneye götürüldü, iki kez de revire kaldırıldı ancak tedavileri yapılmadı.

KORONAVİRÜS GEREKÇESİYLE TEDAVİ EDİLMEDİ
25 Mart tarihinde kalp krizi ve beyin kanaması nedeniyle yoğun bakıma kaldırıldı. Ailesinin verdiği bilgiye göre süreç içerisinde Kaya dört kez kalp krizi, beyin kanaması, ciğerlerinde su toplanması ve iç kanamalardan dolayı yoğun bakıma kaldırıldı. Avukatı tarafından savcılığa yapılan talep ile dosya ATK'ya gönderildi, ATK hastanın hastaneye yatırılmasını, takip edilmesini ve tedavisinin bitiminde sağlık kurulu raporunun hazırlanmasını istedi. Ancak bu yatış yapılmadı ve koronavirüs nedeniyle Sağlık Kurulunun toplanamamasıyla sağlık kurulu raporu düzenlenemedi.

Osmaniye Devlet Hastanesi Nöroloji Uzmanı, Sağlık Kurulu tarafından verilmesi gereken raporu tek başına, 2 Nisan 2020 tarihli "hastanın cezasının yatmasında mevcut haliyle sakınca yoktur" şeklinde rapor düzenlendi. Sabri Kaya 06 Nisan 2020 tarihinde tekrar kalp krizi geçirdi ve yine Osmaniye Devlet Hastanesine kaldırıldı. 6 Nisan ile 2 Mayıs arasında tam on kez Osmaniye Devlet Hastanesi aciline kaldırıldı ve tekrar hapishaneye geri gönderildi. 2 Mayıs tarihinde aynı gün içinde saat 12.00 civarında hastaneye kaldırılırken gece saat 22.30 sıralarında tekrar kalp krizi geçirdi ve bir gün içinde iki kez hastaneye kaldırıldı.

Hapishane idaresi Osmaniye Devlet Hastanesi Nöroloji uzmanı tarafından düzenlenen "hapishanede kalabilir" durum bildirir raporu ATK'ya bildirilmiş ancak ATK, tek hekim imzalı raporun geçerliği olmayacağını, Sağlık Kurulu tarafından raporun düzenlenmesini ve hastanın hastanede yatırılarak tedavisinin yapılması gerektiğini belirtti. Hapishane idaresi bunun üzerine ikinci kez tekrar Osmaniye Devlet Hastanesine yazı yazdı.

Kaya'nın tek başına yaşamını idame ettiremediğinden yanına bir tutsak verilerek iki kişilik koğuşta tutuldu. Hastane yetkilileri ATK talebine rağmen hastayı hastanede yatırmadı ve tedavi etmedi. Sağlık kurulu toplanamadığı için heyet raporu alınamadı ve ATK'ya sevki yapılamadı.

BİLİNCİ YARI AÇIK DURUMDA...
12 Mayıs günü Kaya, Askeri Hapishane birimince Adana Şehir Hastanesi Kardiyoloji birimine getirildi. Burada da koronavirüs gerekçesiyle tedavisi yapılmadı. Hapishaneye geri getirilen Kaya, aynı gün gecesinde yine rahatsızlandı ve acil olarak Osmaniye Devlet Hastanesine kaldırılarak yoğun bakıma alındı. Yapılan tetkiklerde mide, yemek borusu ve bağırsaklarda kanamalar teşhis edildi. 4 tüp beyaz kan ve 5 tüp kırmızı kan verildi ve hala verilmeye devam edilmekte. Herhangi bir gıda alamamakta yalnızca serumla beslenmekte. Bilinci yarı açık durumda, söylenen bazı şeylere cevap verememekte. Kanamalardan kaynaklı olarak, kalbi için alması gereken Coumadin adlı ilacı alamamakta bu da kalp açısından ciddi risk teşkil etmekte.