27 Eylül 2024 Cuma

'Afet ve önlenebilir iş kazalarının sonucu ölümler kader değildir'

Deprem ve çığ gibi afetlerin neden olduğu ölümlerin engellenebileceğini Makina Mühendisleri Odası Başkanı Yunus Yener, siyasi iktidara, bakanlara ve yetkililere çağrı yaptı: "Gelin bu ülkede her faaliyeti insan ve çevre odaklı düşünelim! Bilim insanlarının, meslek örgütlerinin, sendikaların bilim-teknik-insan eksenli önerilerini dinleyin! Toprak altından, kar altından, işyerlerinden cenazeleri çıkarmak değil, ölümleri önleyen bir yaklaşım ve siyaset gerekiyor."

TMMOB Makina Mühendisleri Odası, Elazığ’da deprem ve Van’da ise çığ faciasında yaşanan ölümlere ilişkin yaptığı açıklamada, "Afetler ve önlenebilir iş kazaları sonucu ölümler kader değildir" dedi. 

Elazığ’daki depremde 41, Van’da ise ard arda yaşanan çığ faacialarının sonucunda toplam 40 kişinin yaşamını yitirdiğini hatırlatan Makina Mühendisleri Odası Başkanı Yunus Yener, Van halkına başsağlığı dileklerini iletti.

‘DEPREM VE ÇIĞ ÖNLENEMEZ AMA ÖLÜMLER ÖNLENEBİLİR’
Her yıl en az bin 500 işçinin iş cinayetlerinde, çok sayıda kişinin de depremlerde yaşamını yitirdiğini hatırlatan Yener, Karadeniz’de yaşanan sellerde onlarca can yitimi yaşandığını belirtti. Yener, şunları vurguladı: "Ve biliyoruz ki bu kayıplar şehirlerin ve yolların yanlış planlanması; bilim ve tekniğe, mesleki teknik gerekliliklere, uzmanlıklara uyulmaması, göz ardı edilmesi ve doğaya yanlış müdahalelerin ardından oluşmaktadır. Deprem ve çığ belki önlenemez ama ölümlerin pekala önlenebileceğini, örneğin deprem sonucu kimsenin burnunun bile kanamadığı ülke örneklerinden biliyoruz."

Türkiye’de, kaza ve felaketler ile ölümlere alışmanın yaygın olduğunu, felaketlerin fiziki ve sosyal sonuçlarını önlemek ve azaltmak yerine zarar görenlere verilen yapılan yardımların, verilen sıcak yemek ve çadırların başarı sayıldığını kaydetti. 

Yüce, bilim insanlarıyla, sendikalarla, meslek örgütleri ile inatlaşmanın, mesleki uzmanlık ve gereklilikleri göz ardı etmenin, bilim ve tekniğin gerekliliklerine uymayarak, olayları "kadere", "takdiri ilahiye" bağlamanın sosyal yaraların oluşmasını ve ölümleri önlemediğini, sadece arttırdığına işaret etti.

Makina Mühendisleri Odası Başkanı Yunus Yener, siyasi iktidara, bakanlara ve yetkililere şu çağrıyı yaptı: "Gelin bu ülkede her faaliyeti insan ve çevre odaklı düşünelim! Bilim insanlarının, meslek örgütlerinin, sendikaların bilim-teknik-insan eksenli önerilerini dinleyin! Risklerin yönetilmesinde görüşlerimizin alınması, önerilerimizin önemsenmesi, bilimsel teknik gerekliliklere uyulması, kazaları önlemeye, kaza ve afetler sonucu ölümlerin olmamasına katkı sağlayacaktır. Toprak altından, kar altından, işyerlerinden cenazeleri çıkarmak değil, ölümleri önleyen bir yaklaşım ve siyaset gerekiyor."