27 Eylül 2024 Cuma

'Afet bölgesi' ilan edilmeyen Elazığ'da yapı stokunun yüzde 30'u etkilendi

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, depremin Elazığ'daki yapı stokunun yüzde 30'unu etkilediğini belirtirken, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise deprem bölgesinin "afet bölgesi" ilan edilmeyeceğini söyledi. 

Deprem bölgesinde bulunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, geldikleri Maden ilçesinde açıklamalarda bulundu.

İçişleri Bakanı Soylu, deprem bölgesinde alt yapı çalışmalarının devam ettiğini belirterek, bölgenin "Afet bölgesi ilan edilsin" taleplerine ilişkin şunları söyledi: "Bizim kanunumuzda afet bölgesi yok, afete maruz bölge var. Eğer bir bölgede yaşama imkanı tamamen kalkmışsa afete maruz bölge ilan ediliyor. Ama afet bölgesi denilen bir kavramımız söz konusu değil. Ama şu var, başından beri hem ekonomik olarak yapabileceğimiz tüm yardımları, sosyal yardımları da genel hayata etkin almaya çalışıyoruz. Yine diğer kurumlarımızın SGK, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın ortaya koyduğu, ertelemeler söz konusu, Enerji Bakanlığı'mızın ortaya koyabilecekleri var. Ama burada bir şeyi daha düşünüyoruz. Burada, kanunda böyle bir şey yokken, böyle bir talep yokken 'afet bölgesi ilan edilsin' demek biraz siyasi bir yaklaşım olur. Şehrin hayatını tamamen durdurmak söz konusu değil" dedi.

Şu ana kadar toplam 117 milyonluk bir bağış toplandığını söyleyen Soylu, yardımla konusunda arkadaşlarının hakkaniyet ölçüsüyle ulaşmaya çalıştıklarını savundu. Soylu, "Bir olağanüstü durumla karşı karşıyayız, muhakkak eksiğimiz olacak. Onlarca kilometre dağlara çıkılıyor" diye konuştu.

'YAPI STOKUNUN YÜZDE 30'UNU ETKİLEDİ'
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ise Maden ilçesinde bir yıkık, 17 ağır hasarlı, 18 orta hasarlı, 2 tane de acil yıkılacak yapı tespiti yaptıklarını ifade ederek, "Elazığ'da 2 bin 42 ağır hasarlı bina tespit ettik. Görünen o ki bu deprem; Elazığ'ımızın yaklaşık yapı stokunun yüzde 25-30'unu etkilemiş durumda. Acil yıkılacak 286 binamız var. Şehrin her yerinde tehlike arz eden yıkım sürecini başlattık. 54 binanın yıkımı gerçekleştirilmiştir, diğer binalara ilişkin yıkım süreci süratli biçimde yapılmaktadır" dedi.