27 Eylül 2024 Cuma

AFAD madencileri kovdu, kameralar karşısında şov yaptı

Deprem alanına günlerce gitmeyen AFAD, bölgede çalışma yürüten ve ilerleyen madencileri kovarak çalışmaları devraldı. Madencilerin boşluklardan tünel kazarak ilerlemesine rağmen bu yöntemi kabul etmeyen AFAD, 8 katlı bir binada günlerdir tepeden delme yöntemiyle ancak 3. katın çatısına kadar ilerleyebildi. Öte yandan çağrılara yanıt vermeyen AFAD, halkın kendi imkanıyla enkazda kalanları sağ çıkardığı anlarda enkaz başına giderek, enkazdan kendi çıkarmışcasına kameralar karşısında poz verdi.

Onbinlerce insanın yaşamını yitirdiği depremin 8. günü. Arama-kurtarma ekiplerinin gitmediği bölgelerde halk çıplak ellerle enkazları kaldırıp sevdiklerini kurtarmaya çalışırken, halkın çağrısına yanıt veren inşaat işçileri ve madenciler AFAD tarafından bölgeden uzaklaştırılıyor. Ancak AFAD, yetersiz çalışmalarıyla enkaz altında kurtarılmayı bekleyenleri adeta ölüme terk ettiği gibi, halkın enkazdan canlı olarak çıkardığı kişileri kendi çıkarmışcasına kameralar karşısında şov yapıyor.

Antakya merkezde bulunan Odabaşı Mahallesindeki 8 katlı Süleyman Mutlu apartmanı depremde yerle bir oldu. AFAD ekiplerinin gelmemesi üzerine madenciler enkazda çalışmaya başladı. AFAD'ın tepeden delerek ilerleme yönteminin yanlış olduğunu kaydeden madenciler, enkazın yanlarında oluşan boşlukları genişleterek tünel kazdı ve 6 metre kadar ilerledi. Depremin 30. saatinde gelen AFAD ekibi, ilerleyen madencileri kovarak çalışmayı devraldı. Tepeden delme yöntemini kullanan AFAD depremin 8. gününde ancak 3. katın çatısına kadar gelebildi.

Öte yandan Süleyman Mutlu apartmanın yanında bulunan Firuz Mutlu apartmanına ise tüm çağrılara rağmen uğramayan AFAD ekipleri, halkın günlerce kendi imkanlarıyla kazdığı enkazdan bir anne ve çocuğun sağ çıkarılma anında alana geçerek kameralar karşısında şov verdi.

Depremde kızkardeşi ve ailesinin enkaz altında kaldığını belirten Umut Şenoğlu, bir video çekerek sosyal medya platformunda yayınladı. Şenoğlu'nun 2 dakikalık videosunda madenciler tepeden delme yöntemini kullanıyor. Şenoğlu, "AFAD'ın uyguladığı tepeden delme yönteminin dezavantajlarını size göstereceğim. Enkazın yan taraflarında boşluklar var, madencilerin önerdiği yöntem, o boşlukları genişleterek ilerlemek enkaz içinde. AFAD'ın her yerde uyguladığı yöntem, o kadar saçma ki çökmüş bir binanın bloklarını kaldırmaya çalışıyorlar üstten delik açarak girerek. 8 katlı bir binada siz 8 kere hiç delik olmayan bir yeri delmek zorundasınız. Bu ekip aynı zamanda bloğu kaldırmaya çalışıyorlar, 8 katlı binanın 3. katının çatısındalar. Ben bu enkazı defalarca gezdim insanlar kenarda bulunan boşluklardan çıkarıldılar. Madencilerin uzman olduğu gibi boşlukları genişletebilirseniz oradan ilerlenebiliyor. Enkazda birçok boşluk oluyor, büyütülmeliydi. Böylece ilk günlerde her yere ulaşılabilinirdi. Koca koca her katın tavanın tek tek deliyorlar" ifadelerini kullanıyor.