27 Eylül 2024 Cuma

AFAD gönüllüsü olup arama kurtarma çalışmalarına katıldı, dönüşünde işten atıldı

Urfa Hilvan Mezopotamya Maden Bazalt'ta muhasebeci olan Fetullah Kaya, depremlerin ardından AFAD gönüllüsü olarak gittiği Hatay'dan dönüşünde işten çıkarıldı. İşveren işten çıkarma yasağından dolayı Kaya'yı istifa etmiş gibi gösterdi.

Fetullah Kaya Urfa Hilvan Mezopotamya Maden Bazalt İnşaat Makine Sanayi ve Ticaret Şirketinde muhasebeci olarak çalışıyordu. 6 Şubat'ta meydana gelen depremin ardından AFAD gönüllüsü olarak Hatay'a giderek arama kurtarma çalışmalarına katıldı. Telefonların çekmemesinden kaynaklı ancak bir gün sonra işyerine ulaşabildi ve AFAD gönüllüsü olduğunu söyledi. İşyeri sorun etmemişti çünkü Urfa'da deprem bölgesiydi ve ilk günler fabrika açılamamıştı.

Sendika.Org'de yer alan habere göre; Kaya, 15 Şubat'ta gelen bir telefonla tekrar işe çağrıldı. Hala süren arama kurtarma çalışmalarını gönüllü ekibe devredip geleceğini söyledi. Gönüllü ekibin gelmesi ve Hatay'dan Urfa'ya araç bulmak için geçen sürenin ardından 18 Şubat'ta Urfa'ya geri döndü. Kaya, döndüğünde ise işten çıkarıldı.

İSTİGA ETMİŞ GİBİ GÖSTERİLDİ
OHAL nedeniyle işten çıkarılma yasağı olması sebebiyle Kaya'nın SGK çıkış kodu 03 olarak girildi. 03 kodu istifa sonrası çıkışlarda verilen bir kod. Üstelik çıkış tarihi, henüz kendisine telefonla ulaşılan tarih olan 15 Şubat'tan da önce, 13 Şubat olarak işlendi. Sonrasında ise tarih güncellemesi yapıldı ve 18 Şubat'ın sonrasına yazıldı.

İŞÇİLERE BİRLEŞME ÇAĞRISI
Kaya, Urfa Barosu'na başvurarak hukuki süreci başlattı. Sürecin takipçisi olacağını ifade etti. Afet bölgesinde işten çıkarmalara maruz kalan tüm işçileri birleşmeye çağıran Kaya, durumun ne hukuka ne vicdana sığdığını söyledi. Kendi evinin hasarlı olduğunu, yakınlarını depremde kaybettiğini, üstelik insani bir görev olarak gönüllü olup deprem bölgesine gittiğini belirten Kaya, yaşadıkları karşısında büyük bir öfke duyduğunu ekledi.