27 Eylül 2024 Cuma

AFAD gönüllüsü Karaca: AFAD ilk günler gelmedi

AFAD gönüllüsü Polen Ekoloji üyesi Karaca, AFAD'ın gelmediğini, çok sayıda kişinin seslerini duyduklarını ancak AFAD olmadığı için enkazdan çıkaramadıklarını kaydetti.

Depremin üzerinden on gün geçti. Onbinlerce insanın hayatını kaybettiği, yüzbinlercesinin yaralandığı, çok sayıda kişinin enkaz altında kurtarılmak için beklediği depremde, halk devletin ve AFAD'ın kendisini ihmal ettiğini, günler sonra geldiğinde ise oldukça yetersiz olduğunu kaydediyor.

İkinci gün bölgeye AFAD'a bağlı gönüllülerle giden Polen Ekoloji üyesi Mansur Karaca, yaşadıklarını aktardı. İlk günler AFAD'ın olmadığını söyleyen Karaca, "Yıkılan binaların başında oradan kurtulan ve enkaz altındakilerin yakınları vardır. İçeriden sesler geliyordu. Herkesten yardım istediler ama biz herkese yardım edemedik" dedi.

Arama-kurtarma çalışmalarının ilk günleri hem canlı hem de cansız insan ve hayvan bedenlerine ulaştıklarını dile getiren Karaca, "Gittikçe daha az sayıda canlı çıkarıyoruz" ifadelerini kullandı.

Elektriklerinin olmadığını, yardım için gelenlerin çok zor şartlarda kaldığını belirten Karaca, sistemin türcü olduğunu ve hayvanların kurtarılması, hayatta kalması için de bir şey yapmadığının altını çizdi.

Karaca, şöyle devam etti: "AFAD çok yetersiz, ilk günler göremedik. Daha sonra gelirler diye düşündük ama çok geç oldu. Yollarda seslerini duya duya soğuktan ölmelerini bekledik. OHAL'le birlikte bir yerden bir yere gidemiyoruz, gittiğimiz yerlerde tedirginiz çünkü bir sürü insanı linç edilirken gördük."