27 Eylül 2024 Cuma

AFAD: En az 76 kişi yaşamını yitirdi, 4'üncü seviye ilan edildi

Kürdistan'da meydana gelen depremler silsilesi sonrası açıklama yapan AFAD, ilk belirlemelere göre 76 kişinin yaşamını yitirdiğini, 4'üncü seviye ilan edildiğini ve uluslararası yardım çağrısında bulunulduğunu belirtti.

Maraş'ın Pazarcık ilçesinde saat 04.17'de 7,4 büyüklüğünde, sonrasında ise Antep'te art arda 6,5 ile 6,4 büyüklüklerinde deprem meydana geldi. En az 42 artçı deprem yaşanırken, yaşanan depremler Maraş, Hatay, Osmaniye, Diyarbakır, Adıyaman, Antep, Urfa, Malatya ve Adana başta olmak üzere pek çok ilde hissedildi.

İlk belirlemelere göre 76 kişinin hayatını kaybettiği depremde, AFAD depremin seviyesini 4'üncü seviye olarak ilan edildiğini açıkladı. Açıklamada, "Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında depremin seviyesi 4. seviye olarak ilan edilmiş olup illerimizde ve Başkanlık AFAD merkezinde tüm afet grupları toplanmıştır" ifadeleri kullanıldı.

Açıklama şöyle devam etti: "Dışişleri Bakanlığı ile yapılan görüşmelerde ERCC üzerinden kentsel arama ve kurtarma alanında uluslararası yardım çağrısında bulunulmuştur. Bölgede koordinasyona destek sağlamak üzere Kahramanmaraş'a Kayseri Valisi, Hatay'a Mersin Valisi, Gaziantep'e Mardin Valisi, Adıyaman'a Tunceli Valisi, Osmaniye'ye Bingöl Valisi ve Malatya'ya Sivas Valisi görevlendirilmiştir.

Genelkurmay Başkanlığı tarafından bölgeye yönlendirilen ekipleri taşımak üzere 2 adet uçak görevlendirilmiştir. Tüm İl AFAD Müdürlükleri teyakkuza geçirilmiş olup arama ve kurtarma başta olmak üzere tüm ekipler bölgeye sevk edilmiştir."

Suriye'de ise en az 100 kişi depremler nedeniyle yaşamını yitirdi.