27 Eylül 2024 Cuma

Adıyaman'da ulaşılmayan köyler var

Depremin en fazla yıkıma yol açtığı kentlerden biri olan Adıyaman'da birçok köye hala ulaşılmadı. Halk kendi imkanlarıyla enkaz altında kalanları kurtarmaya çalışıyor. 260 yapının yıkıldığı Yaylakonak Beldesine ise sadece 45 çadır ulaştırıldı.

Adıyaman depremde en fazla yıkım yaşanan kentlerden biri. Kent merkezinde birçok bina yıkılırken, çok sayıda köyde de büyük yıkımlar oldu. Kent merkezine 18 kilometre uzaklıkta bulanan Yaylakonak Beldesi'nde 260 ev yıkıldı. Bin 700 nüfusa sahip beldede, 6 köyde toplam 72 kişi yaşamını yitirdi. Kent merkezinde yaşamını yitirenlerle birlikte 102 cenaze, belde mezarlığına defnedildi.

İlk günden bu yana Adıyaman Valiliği ve AFAD'ın uğramadığı beldenin Çatdere Mahallesinde yollarda yarılmalar oldu, kaya düşmesi sonucu ulaşım kapandı. İlk gün bir cenaze ve bir yaralının helikopterle çıkarıldığı mahalleye gıda, barınma ve ısınma ihtiyacını karşılayacak yardımların hala ulaşmadığı öğrenildi.

Yaylakonak Belde Belediyesi Başkanı Abuzer Aydın, belde merkezinde 280 evin bulunduğunu ve bunun 260'ının yıkıldığını söyledi. Geriye kalan 20 evin onunda daha fazla olmak üzere tamamında hasar olduğunu söyleyen Aydın, beldede 72 kişinin enkaz altında kalarak hayatını kaybettiğini belirtti. Depremin yaşandığı gün misafir veya öğrenci olarak Adıyaman merkezde bulunan 30 kişinin de hayatını kaybettiğini ifade eden Aydın, toplam 102 kişinin belde mezarlığına defnedildiğini kaydetti.

5 GÜNDÜR KÖYE ULAŞILAMIYOR
Beldedeki 6 mahallenin yanı sıra merkezdeki Merkez Mahallesi ve Karaçalı Mahallesi'nde büyük bir yıkım olduğunu söyleyen Aydın, özellikle kırsal Çatdere Mahallesi'ne hala ulaşamadıklarına aktardı. Mahalle ile belde merkezi arasındaki bağlantı yolunun yıkıldığını ve şimdiye kadar mahalleye herhangi bir insani yardım ulaştıramadıklarını kaydeden Aydın, mahallede bulunan bir cenazeyi ve donma tehlikesi geçiren bir yurttaşı helikopterle aldırdıklarını dile getirdi. Mahallenin yolunu açmak için 4 iş makinesinin çalıştığını belirten Aydın, kırsal Çimenke ve İncekum mahallelerine önceki gün ulaşabildiklerini dile getirdi.

NE VALİLİK NE AFAD KİMSE SORMADI
Depremden sonra Adıyaman'dan kimsenin yardımlarına gelmediğine aktaran Aydın, "Depremin olduğu gün yardım için sadece Mersin Büyükşehir Belediyesi'nden 12 kişilik bir yardım ekibi geldi. Daha önce burada görev yapan bir askeri yetkili depremin yaşandığı gün ekibiyle buraya gelerek yardım etti, fakat ne valilikten ne AFAD'tan kimse buraya gelmedi. Buranın durumunun ne olduğunu dahi soran yok. Buraya birilerinin gelmesini bekliyoruz" dedi.

260 HANEYE 45 ÇADIR
Beldenin dağ yamacında olduğu ve hava şartlarının zor olduğunu belirten Aydın, depremin yaşandığı gün karla karışık yağmur, tipi ve aşırı soğuk bir hava olduğunu söyledi. Hava sıcaklığının gündüz bile  eksi derecelerde olduğunu kaydeden Aydın, acil çadır ihtiyaçları olduğunu söyledi. Aydın, "260 hanemiz yıkıldı ama şimdiye kadar 45 çadır geldi. Bunun yanında doğal afetlerden sonra ortaya çıkabilecek salgınları önlemek için hijyen malzemelerine ihtiyacımız var" dedi.