27 Eylül 2024 Cuma

Adana'da 2 HDP'li genç tahliye edildi

Adana İl Gençlik Meclisi üyesi 7'si tutuklu 26 gencin ilk duruşması görüldü. Gençlerin aleyhinde beyanda bulunan kişilerin ifadelerini değiştirmesine rağmen sadece 2 genç tahliye edildi, duruşma ertelendi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana İl Gençlik Meclisi üyesi 7'si tutuklu 26 genç hakkında "Örgüt üyesi olmak" ve "Örgüt propagandası yapmak" iddialarıyla Adana 2'nci Ağır Mahkemesi'nce açılan davanın ilk duruşması bugün görüldü.

Duruşmaya tutuklu yargılanan Halit Şaşmaz, Burhan Erol, Selman Şen, Nuda Doğan, Saadet Çelik, Abdullah Ayriç ve Bahattin Ayraç ile tutuksuz yargılanan gençler ve avukatları hazır bulundu.

İddianamenin kısa özetinin okunması ve kimlik tespitiyle başlayan duruşma gençlerin savunmalarıyla sürdü.

Gençler üzerlerine atılı suçlamayı reddederek, tahliye ve beraat talep etti. Duruşmada tercüman aracığıyla Kürtçe savunma yapan Nuda Doğan ve Halit Şaşmaz, suçlamaları reddetti. HDP Adana Gençlik Meclisi üyesi olduklarını, tanık beyanlarını kabul etmediklerini ifade eden Doğan ve Şaşmaz, yaptıkları etkinliklerin yasal ve demokratik olduğunu aktararak, beraat ile tahliyelerini talep etti.

Gençler aleyhinde hazırlık aşamasında ifade veren M.K., celsede ifadesini değiştirdi. M.K., polisin tehdidi ve baskısı altında gençler aleyhinde ifade verdiğini, ailesiyle tehdit edildiğini belirtti.

Gençlerin avukatları, müvekkillerinin üzerine atılı suçlamaları reddederek, tahliye ve beraatlerini istedi. İddia makamı, dosyadaki mevcut delil durumunu gözeterek, tutuklu bulunan gençlerin tutukluluk halinin devamına karar verilmesini talep etti.

Mahkeme heyeti, Ayriç ve Ayraç'ın tutuksuz yargılanmasına geri kalanların tutukluluk halinin devamına karar vererek, celseyi 12 Mart'a erteledi.