29 Eylül 2024 Pazar

Adalet Nöbetleri sürüyor

Aylardır adalet aradıklarını kaydeden tutsak yakınları, seslerinin duyulmadığının altını çizdi. Kamuoyuna dayanışma çağrısı yapan tutsak yakınları, iktidarın tutsakların taleplerini derhal karşılamasını istedi. 

Hasta ve infazı yakılan tutsaklar için Diyarbakır ve İzmir'de Adalet Nöbetleri sürüyor. Diyarbakır'da nöbetin 301., İzmir'de ise 111. gününde bir kez daha tutsakların taleplerinin derhal kabul edilmesi istendi.

DİYARBAKIR
Diyarbakır D Tipi Kapalı Hapishanesi önünde gerçekleşen eyleme Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Tutuklu ve Hükümlü Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUHAY-DER), Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MEBYA-DER), Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırma Derneği (MED-DER) ve Med Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED) yöneticileri katıldı.

Hasta tutsak Civan Boltan'ın annesi Nazime Boltan, on aydır adalet aradıklarını ancak çağrılarının karşılık bulmadığını söyledi. Boltan, "Biz sizden ağır şeyler istemiyoruz, ya hasta tutukluları tedavi edin ya da bırakın biz tedavi edelim" diyen Boltan, Adalet Bakanı ile Cumhurbaşkanı'na bir kez daha adaleti sağlamaları çağrısında bulundu. Boltan, şöyle devam etti: "Tutukluları ailelerine yakın yerlere getirin. Ben hasta çocuğumun görüşüne gidemediğim için, 5 yıldır çocuğumu göremiyorum. Eğer biraz vicdan olsa, adaleti sağlarsınız. Ben çocuğumu göremezsem de kanımın son damlasına kadar onun mücadelesini sürdüreceğim. Ölüm döşeğindeki hasta tutukluları serbest bırakın."

Eylem, tutuklu yakınlarının "Biji berxwedana zindanan" ve "Hak, hukuk, adalet" sloganlarıyla son buldu.

İZMİR
İzmir'de ise eylem bugün de baro önünde devam etti. Nöbette "Gırtiyên nexweş re azadî", "Hasta tutsaklar serbest bırakılsın" yazılı önlükler giyen tutsak yakınlarına Halkların Demokratik Partisi (HDP) Foça İlçe Örgütü destek verdi.

HDP Foça İlçe Eşbaşkanı Mukaddes Işık, tutuklu yakınlarının aylardır Adalet Nöbetini sürdürdüklerini hatırlatarak, bunun ülke için utanç tablosu olduğunu ifade etti. Işık, "Annelerin tek isteği yaşam haklarını savundukları için, düşüncelerinden dolayı cezaevinde giren tutukluların yaşam hakkının sağlanmasıdır. Tedavi edilmesi gereken tutukluların insanlık dışı muamelelere maruz kalması kabul edilebilir değil. Devleti ve Adalet Bakanlığını yapması gerekenleri yapmaya çağırıyorum" dedi.

HDP Foça İlçe Yöneticisi Remziye Baltaş ise, Adalet Bakanlığı'na seslenerek, şunları söyledi: "Başta Aysel Tuğluk ve tüm hasta tutuklular için adalet uygulansın."