27 Eylül 2024 Cuma

Açlık Grevlerini İzleme Heyeti: Grup Yorum üyeleri yaşasın!

Açlık Grevlerini İzleme Heyeti, ölüm orucu ve açlık grevi direnişinde olan Grup Yorum üyeleriyle yaptıkları görüşmeyi aktardı. Direnişçilerin sağlık durumlarının cidde olduğuna işaret edilerek, hızlıca bağımsız bir heyetin oluşturulması ve taleplerin çözümü için adım atılması istendi.

İnsan Hakları Derneği (İHD), Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası'nın (SES) oluşturduğu Açlık Grevlerini İzleme Heyeti, ölüm orucunda olan Grup Yorum üyeleri İbrahim Gökçek ve açlık grevinde olan Helin Bölek ve Bahar Kurt'un sağlık durumuna ilişkin İHD İstanbul Şubesi'nde basın toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıya, Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği de (CİSST) de katıldı. 

SES Anadolu Şube Eşbaşkanı Erdal Güzel, Açlık Grevlerini İzleme Heyeti olarak 14 Ocak'ta Silivri Hapishanesi'nde Grup Yorum üyelerini ziyaret ettiklerini, direnişe dışarıda devam eden Bahar Kurt ile Helin Bölek'le de aynı gün görüştüklerini söyledi.

GRUP YORUM'UN TALEPLERİ
Güzel, heyetin açlık grevinde olan Grup Yorum üyelerine ilişkin gözlemini şöyle aktardı:

-Görüşülen tüm grup üyeleri; çalışmalarını yürüttükleri İdil Kültür Merkezi'ne yönelik baskıların son bulması, grup üyelerinin İç İşleri Bakanlığı tarafından yayınlanan 'arananlar' listesinden çıkartılmaları, 3 yıldır devam eden konser yasaklarının son bulması ve grup üyelerinin tamamının serbest bırakılması yönündeki taleplerinin devam ettiğini ifade etmişlerdir.

-İbrahim Gökçek'in sürdürdüğü ölüm orucu eyleminin taleplerinin kabul edilmesi yönünde dikkat çekmek ve dayanışmak maksadı ile diğer birçok mahpus tarafından başlatılan bir aylık açlık grevinin halen devam ediyor. İbrahim Gökçek'in; açlık grevinin 211'inci günde olduğu. Moral durumunun iyi olmasına karşılık vücut ağırlığının 47 kiloya kadar düştü.

-20 gün kadar önce 2. Müdür, psikolog ve doktor tarafından ziyaret edildiği, zorla müdahale için gelmedik yönlü açıklamalarda bulundukları,

-Açlık grevi nedeniyle verilen faaliyetlerden men cezası yanında, bir aylık ziyaret yasağı cezasının yeni bittiği, uzun bir aradan sonra ailesiyle bu hafta görüşebileceği,

-Henüz davalarının açılmadığı ve duruşma günlerinin belli olmadığı,

'İLK 3 GÜN KENDİLERİNE YETERLİ SU VERİLMEDİ'
Güzel, 24 Aralık tarihinde açlık grevine ara veren Grup Yorum üyeleri Barış Yüksel ve Ali Aracı hakkında şu ise bilgileri paylaştı:

-24 Aralık günü açlık grevine ara vermeleri sonrasında gerek tıbbi bakım gerek beslenme anlamında büyük zorluklara maruz bırakıldıkları, 45 kiloda bulunan Barış Yüksel ve 43 kiloda bulunan Ali Aracı'nın ilk gün Silivri Kampus hastanesine götürüldükleri, burada kendilerine serum verildiği, 2'nci gün Silivri Devlet Hastanesine sevk edildikleri, burada hastane nezaretinde kalabalık ve sigara içilen bir ortamda elleri çift kelepçeli olarak akşama kadar bekletildikleri, kas zayıflığı gibi sorunlar yaşadıkları, ilk 3 gün kendilerine yeterli su dahi verilmediği ve hastaneler arasında gezmekten dolayı durumlarının iyileşeceği yere kötüleştiğini, diyet beslenme ihtiyacının hapishaneye geldikten sonra da sağlanmadığını, doktorun reçete etmesi üzerine takviye gıda içeren mamaların verildiğini ve kendi imkanları ile beslenmelerini düzenlemeye çalıştıklarını, Aradan 20 gün geçmesine rağmen henüz sağlık sorunlarının devam ettiğini,  ilk 3 gün nerede oldukları konusunda ailelerine bilgi verilmediğini ancak 4'üncü gün aileleriyle 10 dakikalık bir görüş sağlandığını,

-Halen mektup yasağı ve hukuki dayanaktan yoksun disiplin cezaları uygulamasının devam ettiği, faaliyetten men cezası nedeniyle sohbet hakkının verilmediği, haftada 10 saat 10 mahpusun bir araya getirilmesi suretiyle gerçekleşmesi gereken sohbet hakkından açlık grevinde olanların yararlandırılmadığı, haklarında verilmiş ve infaz edilmeyi bekleyen hücre ve görüş cezalarının bulunduğu, öğrenilmiştir."

'KAS GÜCÜ KAYBI PROBLEMLERİ YAŞIYORLAR'
Güzel, açlık grevine dışarıda devam eden Grup Yorum üyeleri Bahar Kurt ve Helin Bölek'e ilişkin şöyle konuştu:

-Aşırı kilo kaybettikleri, halsiz oldukları, reflekslerinin zayıfladığı, aşırı halsizlik yorgunluk yaşadıkları gözlediklerini aktaran Güzel, Bölek ve Kurt'un İstanbul Tabip Odası hekimleri tarafından yapılan muayene ettiğini kaydetti. Bölek ve Kurt hakkında da bilgilendirmelerde bulunan Güzel, şöyle devam etti: "Açlık grevinin 212'nci gününde olan Bölek'in, 75 kilodan 46 kiloya düştüğü, yaşadığı mide bulantısı nedeniyle sıvı alımında azalma, baş ağrıları, ışık ve koku hassasiyeti, epilepsi atakları, nevrit atakları, bacak ağrıları ve bu nedeniyle uyku bozukluğu, baş dönmesi, denge bozukluğu, desteksiz yürüyememe, ciddi kas gücü kaybı, ve halsizlik problemleri yaşadığını gördük.

-Açlık grevinin 220'inci gününde olan Kurt'un; vücut ağırlığının 52 kilodan 38 kiloya düştüğü, son beş gündür ishal, bacaklarda ödem, ağızda aftlar, elde ve sırtta egzama, baş ağrıları, ışığa ve kokuya hassasiyet, yürüme ve denge problemi, baş dönmesi, kulak çınlaması, kaslarda zayıflama ve kas gücü kaybı problemleri yaşadığı tespit edilmiştir.

Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) aldığı örgütlenme özgürlüğü kararını hatırlatan Güzel, "Bu kararın yargı ve idare tarafından derhal hayata geçirilmesi ile başta Grup Yorum olmak üzere, demokratik alan faaliyetlerine ilişkin suçlamalar ile açılan soruşturma ve davalar düşürülmeli, gerekli hallerde yeniden yargılama yapılarak verilen haksız cezalar kaldırılmalıdır."

SAVCILIK BAĞIMSIZ HEYET İÇİN YAPILAN BAŞVURUYU REDDETTİ
Açıklamanın ardından konuşma yapan İstanbul Tabip Odası YK üyesi Murat Ekmez, açlık grevi eylemi gerçekleştirenlerin bağımsız bir heyetin takibi için kendilerine başvurduklarını söyledi ve "Cumhuriyet Savcılığı'na başvurduk ama reddedildik" dedi.

Hapishanede açlık grevini sürdüren İbrahim Gökçek'in durumu hakkında ellerinde net veri olmadığını dile getiren Ekmez, "İnsanın açlık grevini ölümle geçen bir evreye taşıması bizi kaygılandırıyor dedi. "Eylemcilerin talebi adalet" diyen Ekmez, devleti çözüm merkezli adım atmaya çağırdı.

'DİRENİYORLAR, HAYATTA KALMAK İÇİN DE MÜCADELE EDİYORLAR'
İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri ise aydınlardan oluşan bir heyetin kurulma aşamasında olduğunu ifade etti ve bakanlıkla yapacakları görüşmeler neticesinde açlık grevi sürecinin belirleneceğini dile getirdi. Yoleri, "Bitirilme noktasında hepimiz gibi onların da istekleri var. Adı ne olursa olsun hayatta kalmak için mücadele ettiklerinin altını çiziyorlar. AYM kararı yaşananları 'samimiyetle' çözmek isteyenlere dayanak teşkil edebilir" şeklinde konuştu.

Yoleri, açlık grevine ara veren Ali Aracı ve Barış Yüksel'in durumu hakkında şunları söyledi: "Hapishanelerdeki görüşmeler sırasında durumlarını görüyoruz ama şikayetlerini anlatmakta çekinik davranıyorlar. İleri derece rahatsızlıklarını bildirirlerse zorla müdahale olabileceği endişesi içindiler. Çift kelepçe, zincirleme işkencesi onların hastanede kalma isteklerini tamamen ortadan kaldırıyor."