29 Eylül 2024 Pazar

78'liler Derneği: Diyarbakır Hapishanesi müze olmalı

İktidarın Diyarbakır Hapishanesinde yaşanan işkenceleri unutturma çabasına karşı hapishanenin müze olması gerektiğini vurgulayan 78'liler Derneği, hakikatlerle yüzleşmenin sağlanması için mücadele çağrısında bulundu.

78'liler Derneği, Diyarbakır E Tipi Kapalı Hapishanesi'nin önünde basın açıklaması düzenleyerek hapishanenin insan hakları müzesine çevrilmesini istedi. Çok sayıda siyasi parti ve demokratik kitle örgütünün katıldığı eylemde, "Diyarbakır Cezaevi insan hakları müzesi olmalıdır" pankartı açıldı ve "Diyarbakır cezaevinin durumu, Kürt sorununun çözüm aynasıdır", "Kahrolsun işkence", "Dest ne de hiş û bîra min" dövizleri taşındı.

Basın açıklamasını okuyan 78'liler Derneği Sözcüsü Celalettin Can, Erdoğan'ın ziyareti ve "Diyarbakır Cezaevini boşaltıyor, kültür merkezi yapıyoruz. Böylece kötü bir anıyı ortadan kaldırmış oluyoruz" sözlerine tepki gösterdi.

Diyarbakır Hapishanesinin Kürtlerin toplumsal hafızasında acı yüklü sembolik bir yere sahip olduğunu belirten Can, Kürt halkının uğradığı haksızlığın, adaletsizliğin ve bunun karşısında yükselen direniş ruhunun Diyarbakır Hapishanesini "kültür merkezi"ne dönüştürerek unutturulamayacağını söyledi. Hakikatlerle yüzleşme ihtiyacının ortada durduğunu dile getiren Can, "kültür merkezi" ve benzeri içi boş girişimlerle, aydınlatılmaya çalışılan toplumsal hafızaya karanlıkta kalma dayatması yapılamayacağını vurguladı.

Diyarbakır Hapishanesinin insan hakları müzesi yapılmasını isteyen Can, mağdurlardan da resmen özür dilenmesi çağrısında bulundu. Adalet için insan onurunu yok eden, insanlık suçu işleyenlerin gün ışığına çıkarılması gerektiğini dile getiren Can, "Vicdan hakikatin yoluna ışık olursa, bu topraklarda çoktandır unutulan adalet kazanır; bu memleketin insanı kazanır, büyük insanlık kazanır" dedi.

Diyarbakır Hapishanesinin müze olması için 100 bin imza topladıkları bilgisini veren Can, "Diyarbakır Cezaevini, Kemal Pir'i, Hayri Durmuş'u, Ali Çiçek'i ve Mazlum Doğan'ı unutmayacağız. Onlar toprağın altında değil, onlar bizim ruhumuzda ve bilincimizde yaşıyor. Faşizme karşı direnenleri unutmayalım, unutturmayalım" ifadelerini kullandı.

Eylem boyunca, "İnsanlık onuru işkenceyi yenecek", "Bijî berxwedana zindana" ve "Berxwedan jiyane" sloganları atıldı.