27 Eylül 2024 Cuma

70 kişiye mezar olan hastanenin depremde yıkılacağı 11 yıl önce biliniyormuş

Depremde aralarında sağlık emekçilerinin de bulunduğu 70 kişinin yaşamını yitirdiği İskenderun Devlet Hastanesine bundan 11 yıl önce "Depreme dayanıksız" raporu verildiği ortaya çıktı. Fakat bilirkişi raporuna rağmen Sağlık Bakanlığına bağlı hastane taşınmayarak, bilerek insanların ölümüne neden olundu.

İskenderun merkezde 1968 yılında açılan ve önce SSK hastanesi olarak kullanılan, 1992'de kapasite arttıran, 2005'te ise İskenderun Körfez Devlet Hastanesine adı verilen hastane depremde yıkıldı.

Aralarında sağlık emekçilerinin de bulunduğu 70 kişinin yaşamını yitirdiği hastane de 2012 yılında yapılan incelemede, A blokunun depreme dayanıksız olduğu ve yıkılabileceği yönünde bilirkişi raporu hazırlandı. Hastanenin depreme dayanıksız olduğuna dair rapor, hastanenin resmi internet sitesindeki tanıtım sunumunda da yer aldı.

Fakat Sağlık Bakanlığına bağlı İskenderun Devlet Hastanesi, kapatılarak başka bir bölgeye taşınmadı. Hastanede tedavi olmak için yatan hastalar ve sağlık emekçilerinden 70'inin ölümüne çok sayıda kişinin yaralanmasına neden olan yıkımın sorumluları hakkında ise halen yasal işlem başlatılmadı.

İnşaat Mühendisleri Odası Hatay İskenderun Temsilci Yardımcısı Levent Çeliktürk, İskenderun Devlet Hastanesi'nin depreme dayanıksız olduğuna dair raporu bizzat kendisinin verdiğini açıkladı.