27 Eylül 2024 Cuma

'5 ve üzeri artçı sarsıntılar yaşanabilir'

Ağır hasarlı binalara "hasarsız" raporu verilirken, AFAD, önümüzdeki günlerde 5 ve üzeri büyüklükte depremler yaşanabileceğini söyleyerek, hasarlı binalara girilmemesi uyarısında bulundu.

AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, 6 Şubat günü yaşanan iki büyük depremin ardından 6 bin 40 artçı sarsıntı yaşandığını söyledi. Her 3-4 dakikada bir artçı sarsıntı yaşandığı bilgisini veren Tatar, 3-4 büyüklüğünde 1628, 4-5 büyüklüğünde 436 ve 5-6 büyüklüğünde 40 deprem yaşandığını söyledi.

Dün Maraş'ın Göksun ilçesi merkezli 5,1 büyüklüğünde bir artçı sarsıntı meydana geldiğini söyleyen Tatar, "Özellikle bu büyüklükteki depremler sonrasında artçı sarsıntılar daha uzun bir süre devam edecek. Bu artçı sarsıntıların bir bölümünün büyüklüğü 5 ve üzerine çıkabilir. Bu anlamda özellikle hasarlı binalardan uzak durulması, hasarlı binalara girilmemesi büyük önem taşıyor" dedi.

Tatar hasarlı binalardan uzak durulmasını önerirken, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, depremde büyük bölümü yıkılan ve derin çatlaklar oluşan binalara "hasarsız" raporları veriyor.

Maraş merkezli depremlerin ardından sahada ölçülen en yüksek yer değiştirme miktarının 7,3 metreye karşılık geldiğini aktaran Tatar, "Bu çok ciddi bir rakam. Bu beraberinde çok büyük bir enerjiyi de açığa çıkarttı. Deprem sırasında zeminde sıvılaşma olayının birçok noktada karşılarına çıktığını vurgulayan Tatar, depremin etkilediği İskenderun, Gölbaşı ve Türkoğlu civarında bu durumla karşılaştıklarını söyledi.