29 Eylül 2024 Pazar

425. F Oturması: Abdullah Kalay'ın tahliyesini ATK engelledi

425.'si düzenlenen F Oturmasında ağır hasta tutsak Abdullah Kalay'ın durumuna dikkat çekildi. ATK'nın Kalay'ın tahliyesini engellediğine dikkat çekilen açıklamada, yetkililer göreve çağırıldı ve hasta tutsakların tahliyesi istendi. 

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek için düzenlediği F Oturmasının 425.'sini ağır hasta tutsak Abdullah Kalay için düzenledi.

Basın metnini okuyan Meral Nergis Şahin, koronavirüs salgını nedeniyle hapishanelerde tutsakların yaşam hakkının ağır tehdit altında olduğunu belirtti. Marmara bölgesi hapishanelerinde Silivri 7 Nolu L Tipi Hapishanesinde 8 tutsağın yoğun bakımda olduğu, 7 Nolu'da başlayan ve giderek 8 Nolu, 6 ve 5 Nolu L Tipi Hapishanelere de ulaşan salgında 191 tutsağın enfekte olduğunu ancak yeterli tedaviye erişemediklerini söyleyen Şahin, buna rağmen tahliyelerinin sağlanmadığıni söyledi. 7 kişilik hücrelerde 39-45 tutsağın tutulduğu, salgın önlemi olarak uygulanması zorunlu fiziki mesafe kuralının kalabalık ve hapishanenin fiziki koşulları nedeniyle uygulanmadığına ekkat çeken Şahin, tutsaklara koğuş içinde maske verilmediği, hijyen ve beslenme koşullarının yetersiz olduğu, revir ve hastanelere erişimde ciddi sorunlar yaşandığını kaydetti. Şahin, ağır ve kronik hasta tutsakların tedavilerinin durdurularak bir anlamda ölüme terk edildikleri ve daha pek çok soruna dair İHD'ye ve kamuouyna yansıyan yardım talebinin söz konusu olduğunu aktardı.

'İYİLEŞMEDİĞİ HALDE TUTUKLANARAK HAPİSHANEYE KONULUR'
Bu hafta ağır hasta tutsak Abdullah Kalay için açıklama yaptıklarını ifade eden Şahin, Kalay'ın hala Kocaeli Kandıra 2 Nolu F Tipi Hapishanesinde tutulduğunu söyledi. Şahin, "Kalay 1992'de tutuklanır, 1996 ve 2000 yıllarında katıldığı ölüm oruçları  sonrasında Wernicke Korsakoff tanısı konur ve  2002 yılında sağlık durumu nedeniyle tahliye edilir. Tutuksuz yargılanan Kalay'a 2008 yılında müebbet hapis cezası verilir. 2010 yılında Yargıtay cezasını onaylar ve sağlık durumunda bir iyileşme olmadığı halde yeniden tutuklanarak hapishaneye konulur" dedi.

Hapishane koşullarında sağlık durumu giderek daha da kötüleşen Kayar'ın, 2012 yılında kalp krizi geçirdiğini ve yapılan anjiyo sonrasında tıkalı ana arter damarına stent takılarak ölümden döndürüldüğüne dikkat çeken Şahin, "Kalp krizi geçirdiğinde 2 saat sonra hastaneye ulaştırılabilen Kalay, geç müdahale edildiği için kalbinin büyük bir kısmı tahribata uğramıştır. Bundan dolayı kalp yetmezliği, damar ve böbrek rahatsızlığı yaşamaya başlar. Kalbinin çalışma oranı yüzde 25-30'dur ve 10 çeşit ilaç kullanmaktadır. Buna rağmen durumu daha da kötüleşir. 25 Mayıs 2019 tarihinde kalbine pil takılır. 9 Ocak 2020 tarihinde ise kalp pili muayenesi sırasında yeniden kalp krizi geçiren Kalay acil müdahale ile bir kez daha ölümden döndürülür" ifadelerini kullandı.

'ATK, KALAY'IN TAHLİYESİNİ ENGELLEDİ'
Kalay'ın ayrıca kulağında yüzde 50 duyma kaybı, bacaklarda ödem, hemoroid, prostat rahatsızlığı ve sol böbreğinde taş olduğunu dile getiren Şahin, Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Adli Tıp Ana Bilim Dalı Kurulunun, dört kez "hapishanede kalamaz" raporu verdiğini söyledi. Buna rağmen, İstanbul Adli Tıp Kurumu 3. İhtisas Kurulunun bu raporları kabul etmeyerek Kalay'ın tahliyesini engellediğini kaydeden Şahin, "Abdullah Kalay, 31 Mart 2020 tarihinde Kocaeli Cumhuriyet Savcılığına gönderdiği dilekçesinde; Covid-19 salgını yanında kalp yetmezliği ve kalp krizi riskinin yüksek olduğunu, bu nedenle avukatının infaz ertelemesi dilekçesi verdiğini, cumhuriyet savcılığının ise kendisini yeniden hastaneye sevk ederek sağlık raporu alınmasına karar verdiğini, ancak sağlık durumu ve kalp krizi riski nedeniyle kapalı ring aracı ile kelepçeli halde hastaneye gitmesinin mümkün olmadığını belirterek mevcut sağlık raporlarının incelenip değerlendirilerek tahliye edilmesine karar verilmesini istemişti" diye konuştu.

Şahin, koronavirüs salgını nedeniyle Abdullah Kalay nezdinde tüm ağır hasta tutsakların derhal serbest bırakılmasını istedi.