29 Eylül 2024 Pazar

285 yeni maden sahasıyla ekolojik talan sürecek

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, 285 noktada daha maden arama ve işletme çalışmaları için ihaleye çıkıyor. Tarım, turizm ve kültür varlığı alanlarının bulunduğu bölgelerdeki yeni maden sahalarıyla ekolojik yıkım derinleştirilecek.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG), 285 noktada maden aranması ve işletilmesi için ihale düzenleyeceğini duyurdu. Resmi Gazete'de yayımlanan ilana göre bu sahalar kapalı teklif ve açık artırma usulüyle ihale edilecek. İhaleye çıkılması planlanan 285 alan arasında ise tarım ve turizm alanları ve tarihi ilçeler de var.

Yeni maden sahalarıyla yeni ekolojik yıkım ve doğa talanına imza atılacak. Muğla'nın Milas, Yatağan, Köyceğiz ve Fethiye ilçelerinde yeni maden sahaları açılacağı duyurulurken, Muğla'da orman alanlarının yüzde 61'i, kültür varlığı alanlarının yüzde 66'sı, koruma altına alınmış doğal alanların yüzde 55'i maden alanı olarak ruhsatlandırılmış durumda.

ERZURUM'DA 17 MADEN SAHASI AÇILACAK
Muğla'nın yanı sıra Aydın, Balıkesir, Çanakkale gibi birçok ilde de maden sahası arama ve işletme ihalesine çıkıldı. Özellikle Kaz Dağları risk altında. En çok ihale ise Erzurum'da. Resmi Gazete'de yayımlanan ilana göre Erzurum'da 17 farklı noktada maden arama ve işletme ihalesi yapılacak.

Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğü resmi web sitesinde ilçelere dair maden bilgileri şu şekilde: Köyceğiz: Asbest, kum-çakıl, olivin ve manganez, Fethiye: Manganez, dolomit, Yatağan: Boksit, çimento hammaddeleri, kalsit, kireçtaşı, zımpara Milas: Demir, dolomit, feldispat, grafit, kalsit, kireçtaşı, kükürt, mermer, zımpara, Kavaklıdere: Mermer

ÇED ZORUNLULUĞU YOK
Muğla Çevre Platformu'ndan (MUÇEP) Neşe Tuncer, Muğla Valiliği'nin kararı sonucu 25 hektarın altındaki alanlar için Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) raporu hazırlama zorunluluğunun kaldırıldığını belirtti. Hazırlanan raporlarında gelişi güzel olduğuna işaret eden Tuncer, "Endemik bitkilere, zeytinlik alanlara, floraya değinilmiyor, sadece geçiştiriliyor. İlk okunuşta çevre mühendisi olmadan bile yakalayabildiğimiz hatalar oluyor. Bunlara istinaden bir proje tanıtım dosyasında maden lisansı, MATEK ruhsatı bile olmayabiliyor" dedi.

Tuncer, madenlerin tüm Muğla'ya zarar verdiğini aktararak, "Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı doğayı korumak yerine madenleri tercih ediyor. Doğanın bir kapasitesi var. Aynı yere 10 tane maden açıldığında doğa kendini yenileyemiyor. Gıdaların, toprağın ve havanın zehirlenmesine neden olunuyor. Yılda 130-140 ÇED dosyası geliyor ve tamamı onay alıyor" diye konuştu.