27 Eylül 2024 Cuma

19 Aralık katliamının sorumlusu Sadettin Tantan'a 'davetiye'

19 Aralık 2000 tarihinde 20 hapishaneye birden düzenlenen katliam saldırısı davasının bugünkü duruşmasına, dönemin İçişleri Bakanı Sadettin Tantan yine katılmadı. Mahkeme heyeti avukatların zorla getirme kararı çıkarılması talebini reddetti, Tantan'ı bir kez daha duruşmaya katılmaya "davet" etti.

F tipi hapishanelerin açılması için 19 Aralık 2000 tarihinde 20 hapishaneye düzenlenen katliam saldırısında 28 tutsak yaşamını yitirirken, Bayrampaşa Hapishanesine yönelik saldırıyla ilgili davaya bugün devam edildi.

37 er ve 2 astsubayın yanı sıra, birleşen dosyalarla Ankara Jandarma Özel Harekattan 194 askerin yargılandığı davanın 48'inci duruşması Bakırköy 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

19 Nisan 2022'de görülen duruşmada dinlenen Cezaevi ve Tevkifevleri Genel Müdürü Ali Suat Ertosun'un, katliam kararının Milli Güvenlik Kurulu'nda (MGK) alındığını söylemesi üzerine, dosya avukatları dönemin İçişleri Bakanı Sadettin Tantan'ın dinlenmesini talep etti. Tantan, 15 Eylül 2022'de görülen duruşmaya "güvenlik" kaygısıyla bugünkü duruşmaya ise hasta olduğu bahanesiyle katılmadı.

CMK'YE AYKIRI İŞLEM
Müdafi avukat Erhan Ergun, Tantan'ın vekili aracılığıyla duruşmaya müdahil olduğuna işaret ederek, Ceza Muhakemesi Kanunu'nda (CMK) böyle bir düzenleme olmadığına işaret etti. Tanık vekilinin olamayacağını belirten Ergun, "Daha önce verdiği dilekçe ve talepleri de dosyaya yansımıyor. Vekili var mı yok mu? Bunları gönderen kim? Onu da bilmiyoruz. Bu nedenle bu hususların dosyadan çıkarılmasını istiyoruz" diyerek, tepki gösterdi.

'ZORLA GETİRME' TALEBİ
Tantan'ın dinlenmesinin önemli olduğunu dile getiren Ergun, tanıklık yapmaktan kaçan Tantan'ın zorla getirilmesini istedi. Ergun, ayrıca katliam kararının MGK'da alındığına dair daha önce mahkemeye beyanlarda bulunan dönemin Jandarma Genel Komutanı Aytaç Yalman'a işaret etti. Devlet görevlilerinin suç işlendiğini işaret eden Ergun, bu suçun nasıl işlendiğinin ortaya çıkarılması gerektiğini söyledi, MGK'ya tekrar yazı yazılmasını ve bu yazı da Yalman'ın beyanlarının hatırlatılmasını talep etti.

'ZAMAN AŞIMI' TEHDİDİ
Ergun dosyanın zamanaşımı tehdidi altında olduğuna işaret ederek duruşma tarihlerinin daha kısa aralıklarla verilmesini isedi. Avukat Ergun, Tantan'ın mahkeme huzurunda dinlenmesini, katliamın görüntülerinin kendisine izletilmesini ve daha sonra doğrudan soru sorulması talebinde de bulundu.

KİMYASAL SİLAH KULLANILDI
Müdafi avukat Murat Çelik, 23 yıldır gerçeğin ortaya çıkması için iğne ile kuyu kazar gibi karanlığı aydınlatmaya çalıştıklarını söyledi. Çelik, katledilenlerin otopsilerine katıldığını ve elbiselerin yanmadığını ama kişilerinin "kömürleştiğini" söyleyerek, kimyasal silah kullanımına dikkat çekti. Tantan'ın er önemli sanık olduğunu belirten Çelik, Tantan'ın iki hafta önce bir TV'ye canlı bağlandığı bilgisini vererek, "baş dönmesi" bahanesiyle aldığı raporun sahteliğine işaret etti.

DELİLLER YOK EDİLDİ
Avukat Several Ballıkaya, yargılamanın adil olabilmesi için mahkemenin öncelikle bağımsız olması gerektiğine dikkat çekti. Tantan'a hala bakanlık ayrıcalığı tanındığını ifade eden Ballıkaya, Tantan'ın katliamın mimarlarından olduğunu söyledi. Katliam sırasında bulunan elbise ve saç örneklerinin mahkemeye getirildikten sonra Adli Tıp Kurumu'na gönderildiğini hatırlatan Ballıkaya, bu delillerin yok edildiğini anımsattı.

TANTAN'A AİT BİLGİLER UYAP'A YÜKLENMİYOR
Müdafi avukat Güçlü Sevimli de, Tantan'a dair yazışmaların ve uygulamaların gizli tanık işlemleri şeklinde gerçekleşmesine tepki gösterdi. Tantan'a ait hiçbir bilginin UYAP'a yansımadığını söyleyen Sevimli, bazı bilgileri kendi çabalarıyla ortaya çıkardıklarını söyledi. Mahkeme başkanı, Sevimli'nin konuşmasını bölerek, "tanık vekili" şeklinde kayıt yapamadıklarını ve bu nedenle dosyaların UYAP'a yansımadığını öne sürdü.

Sevimli, daha önce Tantan'ın vekili olduğu ileri sürülen bir kişinin Sakarya'da bir adres bildirdiğini ve daha sonra bu adresi kaldırdığını, mahkemeye ise "ben size daha sonra adres bildiririm" dediğini anımsatarak, "Mahkeme, tanığa 'ben mahkeme, sen tanıksın' diyebilmeli. Ne demek oluyor 'ben adres bildireceğim' diye bir şey olur mu" diyerek, tepki gösterdi. Sevimli, Tantan'ın vekili olduğu ileri sürülen kişinin dün akşam adliyeye geldiğini ve Tantan'ın hasta olduğuna dair evrak sunduğunu da söyledi. Sevimli, söz konusu evrakta, TC kimlik numarasının olmamasına dikkat çekerek, evrakın kabul edilmemesi gerektiğini vurguladı.

ZORLA GETİRME TALEBİ REDDEDİLDİ
Avukatların ardından söz alan savcı, taleplere dair bir diyeceklerini olmadığını söyledi. Mahkeme heyeti aranın ardından avukatların MGK'ya tekrar yazı yazılması talebini kabul etti. Mahkeme, Tantan'ın raporunu kabul ederek, dinlenmesi için adres bildirimi yapılması ve adres bilgilerinin İstanbul olması halinde duruşma gününün bildirilmesine için "davetiye" çıkarılmasına karar verdi. Mahkeme heyeti Tantan'ın zorla getirilmesi talebini reddetti.

Adres bilgisinin İstanbul dışında olması halinde ise SEGBİS ile dinlenmesine karar veren mahkeme heyeti, duruşmayı 11 Mayıs'a erteledi.