26 Eylül 2024 Perşembe

'19-22 Aralık katliamı hukuki, insani, toplumsal açıdan suçtur'

İHD İzmir Şubesi, 19-22 Aralık hapishaneler katliamıyla ilgili olarak Buca Kapalı Hapishanesi önünde açıklama yaptı.

19-22 Aralık hapishaneler katliamı, İzmir'de protesto edildi. İnsan Hakları Derneği İzmir Şubesi tarafından, Buca Kapalı Hapishanesi önünde düzenlenen basın açıklamasına siyasi partiler ve demokratik kurumlar destek verdi. 

Basın açıklamasını okuyan İHD yöneticisi Caner Canlı, operasyonun ikisi devletin güvenlik görevlisi olmak üzere 32 insanın ölmesine, yüzlercesinin yaralanmasına ve sakat kalmasına, wernicke korsakoff hastalığına yakalanmalarına yol açtığını belirtti.

Canlı, "Dönemin Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk'ün, devlet adına verdiği 'toplumsal mutabakat sağlanmadan F Tipi Hapishaneleri kullanıma açılmayacak' sözüne rağmen işlenen bu cinayetler, hem hukuki, hem siyasi, hem de toplumsal açıdan kabulü mümkün olmayan bir suç teşkil etmektedir" dedi.

Canlı, şunları söyledi: "İnsanlığa karşı işlenmiş suçlardan biri olmasına rağmen gereği gibi yargılama yapılmamış, failler cezasızlık politikaları eşliğinde korunmuş ve kollanmıştır. İnsanlığa karşı işlenmiş suçların adil bir yargılamayla hesabının sorulmaması, Türkiye'nin insan hakları alanında o güne kadar yoğun mücadelelerle elde edilen kazanımlarını heba etmiş, ceza ve tutuk evleri hak ihlali merkezleri haline düşmekten kurtulamamıştır."