29 Eylül 2024 Pazar

17 Eylül Cizre yürüyüşüne çağrı

Urfa ve Batman'da düzenlenen açıklamalarda ekolojik talana karşı tarihine, kültürüne, değerlerine, doğaya sahip çıkanlar olarak 17 Eylül'de Cizre'de gerçekleşecek yürüyüşe çağrı yapıldı. 

"Savaş yıkımına ve doğa talanına karşı yürüyoruz" şiarıyla 17 Eylül'de Cudi dağına yürüyüş yapılacak. HDP Urfa ve Batman il örgütleri yürüyüşe ilişkin açıklama yaptı.

URFA
HDP Urfa il örgütü binasında düzenlenen açıklamaya Özgür Kadın Hareketi (TJA) ve Barış Anneleri Meclisi üyelerinin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. HDP Urfa İl Eşbaşkanı Aliye Kızıldamar, Şırnak'ta yaşanan ağaç kıyımına işaret ederek, kesilen ağaçları yandaşlara peşkeş çekildiğini söyledi. Ağaç kıyımına "dur demek" için herkesi yapılacak olan yürüyüşe davet eden Kızıldamar, "Uygulanan bu politikalar ‘güvenlik' anlayışından uzak ve hayatımızı her geçen gün daha da güvenliksiz hale getirmektedir. Çünkü yaşam alanlarımız kurutulmakta, doğamız talan edilmekte ve insansızlaştırma temelinde ciddi bir politika yürütülmektedir. Başta ekoloji hareketleri olmak üzere tüm halklara çağrımızdır; Ayın 17'sinde Urfa'dan hareket edip Şırnak'ta bir araya gelerek coğrafyamızda yürütülen doğa katliamına karşı hep birlikte hareket edeceğiz. Herkesi bu mücadeleye destek sunmaya davet ediyorum. Gelin doğamızı hep birlikte koruyalım" çağrısı yaptı.

BATMAN
Özgür Kadın Hareketi (TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman İl örgütleri ile Mezopotamya Ekoloji Hareketi, BDP il binasında basın toplantısı düzenledi. Söz alan ekoloji aktivisti Rıdvan Ayhan, ekolojik talanın tüm canlıların yaşam alanların yok ettiğini belirtti.  Ekolojik talanın savaş politikalarından bağımsız olmadığını söyleyen Ayhan, Kürtlerin tarihine, kültürüne, doğasına yönelik saldırıların en acımasız boyutlara ulaştığını aktardı. Ayhan, "Kürt halkı hedef haline getirilmiştir. Savaş politikaları bir sonucu olarak yıllardır sistematik olarak devam eden orman yangınlarıyla ekosistem yok ediliyor, yakılan ormanlar, kesilen ağaçlarla bölge çölleştirilip, insanların tarım yapmasının önüne geçirilerek zorunlu göçe sebebiyet veriyor.  Kürdistan ilerinde, özellikle son yıllarda güvenlik gerekçesiyle kalekollar inşa etmek için ormanlar yakılmaktadır. Tüm bunlar savaş siyasetinin ürünüdür" dedi.

Ayhan, "Kürdistan da yakılan ormanlar, ırkçı politikalar sebebiyle basında, sosyal medyada yer almıyor. Ekoloji örgütlerince görünmez kılınıyor, yeteri kadar ses yükseltilmiyor, Şırnak'ın Besta, Cudi ve Gabar bölgelerinde iki yılı aşkın süredir büyük bir doğa talanı yapılmaktadır. Sistematik olarak devam eden orman yangınlarıyla ekosistemin yok edildiğini, kesilen ağaçların satılarak ranta dönüştürüldüğünü, görüyoruz. Şırnak'ta uzun süredir ağaç katliamı yapılmakta ve yapılmaya devam etmektedir. Yürütülen bu ağaç ve doğa talanı, tüm canlıların yaşamını tehdit etmekte ve bölgeyi kurak bir araziye dönüştürmektedir" ifadelerini kullandı.