29 Eylül 2024 Pazar

'12 Eylül darbe rejimi katlanarak sürüyor'

12 Eylül darbesinin 42'nci yıldönümü nedeniyle basın açıklaması düzenleyen Ege 78'liler Girişimi, hesaplaşılmayan 12 Eylül askeri darbesinin 42 yıldır kendini sürdürdüğüne dikkat çekti.

Ege 78'liler Girişimi, İzmir'de Konak Eski Sümerbank önünde 12 Eylül askeri faşist darbesinin 42'nci yıldönümüne ilişkin bir basın açıklaması düzenledi. "12 Eylül darbe rejimi katlanarak sürüyor" pankartı açılan eylemde basın açıklamasını Emine Sözüdoğru okudu.

12 Eylül rejiminin 42 yıldır katlanarak sürdüğünü belirten Sözüdoğru, ülkede gelişen demokratik sürecin darbe ile tasfiye edildiğini söyledi ve "Toplum ve devlet siyasal ve askeri zor kullanılarak anti-demokratik, totaliter bir anlayışla yeniden düzenlendi" ifadelerini kullandı. Darbe sonrası gelen sivil hükümetlerin 42 yıldır darbe anayasasına itiraz etmediğine dikkat çeken Sözüdoğru, darbenin ardından Milli Güvenlik Kurulu'nun sürekli bir iktidar ortağı haline getirildiğini kaydetti. 

"Darbecilerin istisnasız muhalif ya da farklı her kesime karşı uyguladığı ölçüsüz şiddetin yanıtı 1984'den sonra patlak veren ‘Kürdi savaş' oldu. 12 Eylül projesi sadece askeri darbe değildi; ülkenin ekonomik yapısı, toplumun siyasi tercihleri, düşünce ve davranış kalıpları, yaşam biçimi ve kültürel özellikleri ile oynayan ama ‘yerlilik' bağları da yerlerde sürünen bir projeydi" diyen Sözüdoğru, 12 Eylül'ün yargılanmayışının ise devlet içinde örgütlenen suç örgütleri olduğuna işaret etti. 
 
"Darbeleri engellemenin yolu darbelerle hesaplaşmaktan, darbecilerin yargılanmasından, halkçı bir demokrasinin inşasından geçer" diyen Sözüdoğru, darbeyle yüzleşilmemesinin 28 Şubat, 15 Temmuz ve tek adam rejimini ortaya çıkardığını söyledi.
 
Eylem boyunca, "Gün gelecek, devran dönecek, darbeciler halka hesap verecek", "İnsanlık onuru işkenceyi yenecek" ve "Faşizme karşı omuz omuza" sloganları atıldı.