27 Eylül 2024 Cuma

11 Kürt gazeteci hakkındaki iddianame tamamlandı

Ekim ayı sonunda gözaltına alınan ve 9'u tutsak edilen 11 gazeteci hakkındaki iddianame kabul edildi. İddianamede özgür basın emekçilerinin gazetecilik faaliyetleri suçlama konusu yapıldı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca 9'u tutsak edilen 11 gazeteci hakkında yürütülen soruşturma kapsamında iddianame tamamlandı.

Mezopotamya Ajansı (MA) Yazıişleri Müdürü Diren Yurtsever, muhabirleri Berivan Altan, Ceylan Şahinli, Deniz Nazlım, Selman Güzelyüz, Emrullah Acar ile JINNEWS muhabirleri Habibe Eren ve Öznur Değer'in tutuklu, MA muhabiri Zemo Ağgöz ve bir süre MA'nın Ankara bürosunda stajyer olarak çalışan Mehmet Günhan'ın tutuksuz yargılandığı dosyada, iddianamenin büyük bir bölümü MA'da yayınlanan haberlerden oluştu. Savcılık 210 sayfalık iddianamede delil olarak haberler dışında gazetecilerin ifadelerini, el konulan dijital materyallerin inceleme sonuçlarını ve HTS kayıtlarını gösterdi.

İddianamenin büyük bir bölümünde PKK ve KCK Yürütme Konseyi üyelerinin yaptığı açıklamalar, PKK lideri Abdullah Öcalan'a dair gelişmeler, İmralı tecridi ve TSK'nin Güney Kürdistan'da kimyasal silah kullanımına ilişkin haberler yer aldı.

İddianamede, açık tanıklar Hüseyin Durudeniz, Kerem Gökalp, Müjde Dal, Özgür Baran ve gizli tanık "Ulaş"ın da ifadelerine yer verildi. Savcının yoruma dayalı iddianamesinde, açık ve gizli tanıkların gazetecilere dair tek bir beyanı yer almadı.

Gazeteciler hakkında tek tek beyanda bulunan "k8ç4b3l1t5" kod adlı gizli tanık ise, sadece gazetecilerin MA ve JINNEWS'te çalıştıklarını ve hangi kentte çalıştığını söyledi.

Konya'da ırkçı saldırı sonucu katledilen Dedeoğulları ailesiyle ve Antalya'da yaşanan ırkçı saldırılarla ilgili haberler de iddianameye girdi.

İddianamenin 92'si PKK lideri Abdullah Öcalan'a yönelik tecrit, 21'i kimyasal silah saldırıları, 19'u Dedeoğulları ailesine yönelik katliam ve ırkçı saldırılar, 16'sı Kürt sorununa dair siyasetçilerin, insan hakları savunucularının görüş ve değerlendirmeleri ile yapılan basın açıklamalarından ve toplantılarından oluştu.

İddianamede gazetecilerin haber yapmak için katıldıkları cenaze törenleri ve aile üyeleri hakkında açılan davalar da suçlama konusu yapıldı.

İddianamede, gazeteciler hakkında 17 Şubat 2021 ile 8 Eylül 2021 tarihleri arasında iletişim dinlenmesinin yapıldığı ortaya çıktı.

Gazetecilere yöneltilen bir başka suçlama ise, yaptıkları haberleri sosyal medya hesaplarından paylaşmaları oldu. MA mikrofonu taşımanın da suç sayıldığı iddianamede, gazetecilerin arkadaşları, akrabaları arasındaki para transferleri ile çalıştıkları ajanstan haber bedeli olarak gönderilen ücretler suçlama olarak yer aldı.

Delillerden yoksun iddianamede PKK/KCK tarihine üç kez, gizli ve açık tanıkların gazetecilerle ilgili olmayan beyanlarına 2 kez yer veren savcı, gazetecilerin "örgüt üyesi" olduğunu iddia etti. Savcı, 11 gazeteci hakkında ayrı ayrı 7 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası verilmesini istedi.

İddianame, Ankara 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.