29 Eylül 2024 Pazar

10 Ekim'de katledilenler mezarı başında anıldı

10 Ekim katliamının 7. yılında katledilenler Karşıyaka Mezarlığında anıldı. Anmada, barış şehitlerinin mücadelesinin süreceği ve tüm zulme, baskıya karşı dayanışmanın engellenemeyeceği belirtildi. 

10 Ekim'de katledilenler katliamın 7. yılında Karşıyaka Mezarlığında anıldı. "10 Ekim'i unutma, unutturma" ve "Savaşa hayır, barış hemen şimdi", sloganlarının atıldığı anma etkinliğinde yaşamını yitirenlerin fotoğraflarının yer aldığı pankart taşındı.

Anmaya Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK), Türk Tabipler Birliği (TTB), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği (10 Ekim-Der) Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, ve Karala'nın yanı sıra çok sayıda emek meslek örgütü, siyasi parti temsilcisi ve katliamda yaşamını yitirenlerin aileleri katıldı.

BULUT: YARALILARA MÜDAHALE ETMEMİZ ENGELLENDİ
Mezarlık ziyareti öncesi gerçekleştirilen basın açıklamasında konuşan Türk Tabipler Birliği ( TTB) Genel Sekreteri Vedat Bulut, katliam davasında da ortaya çıktığı gibi saldırıya göz yumulduğunu vurguladı. Adaletin gereğini yerine getirmek için bir araya geldiklerini belirten Bulut, "O gün bizim TTB heyetimiz de alandaydı. Yaralılara ulaşmamıza engel olundu. Biber gazı ve polisin kötü muamelesiyle gereken müdahale yapılamadı. Ambulanslar zamanında gelseydi can kaybı azalmış olabilirdi. Oysa o gün hiç çalışmamış ambulanslar vardı. Ancak insanlığa karşı suçlarda zamanaşımı yoktur. Kaybettiğimiz arkadaşlarımıza karşı görevimizi yerine getireceğiz. Hep beraber mücadelemizi sürdüreceğiz ve bu dava bizim 'bitti' dediğimiz yerde bitecek" dedi.

Açıklamanın ardından kitle, mezar ziyaretleri gerçekleştirmek için mezarlıklara doğru yürüdü.

İDİL GÜNEY ANILDI
Katliamda, ilk olarak hayatını kaydeden İdil Güney mezarı başında anıldı. Güney'in çalışma arkadaşı Hale Engin "İdil sevgi dolu bir insandı ve sadece barış istediği için oradaydı" dedi.

BTS Adana Şube Başkanı Tonguç Özkan da "Bulunduğu her ortama neşe katan bir insandı. Katliamda karşımdaydı, beraber düştük. Belki de o korudu beni" dedi.

KORKMAZ TEDİK ANILDI
Ardından katliamda yaşamını yitiren Korkmaz Tedik mezarı başında anıldı. Tedik'i mezarı başında anan mücadele arkadaşlarından EMEP Gençliği üyesi Dilan Ortakçı, 10 Ekim katliamının burjuva ve iktidar zincirinin parçası olduğuna değindi. Ortakçı, kavganın bitmeyeceğine değinerek şunları söyledi: “Biz halklar olarak o gün hep birlikte haykırdığımız barış talebini sürdürüyor. Sürdürmeye de devam edeceğiz. Belleğimizin bize gösterdiği yolu da göstermiş olacağız. Sömürünün eşitsizliğin olduğu yerde hak mücadelesi ve sosyalizm demeye devam edeceğiz."

AKDENİZ: BU KATLİAMDA 16 ARKADAŞIMIZI KAYBETTİK
Dilan'ın ardından konuşan, EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz ise katliamı gerçekleştirenlerin emek düşmanı olduğunu söyledi. Akdeniz, "Katliamda yaşamını yitirenler hepimizin kardeşiydi. Korkmaz önemli bir yöneticimizdi. Bu katliamda EMEP ailesi olarak 16 kardeşimizi kaybettik. Bu saldırıyı yapanlar kamu emekçilerine saldırdılar. Bunlar emeğe saldırdılar bunlar emek düşmanıdır. Birliğimizi daha da güçlendirerek bu günlere geldik. Katliamdan sonra 'oylarımız yükseldi' diyenler yılmayacağız. Biz buna izin vermeyeceğiz ve bu karanlıktan birlikte çıkacağız" dedi.

ANNE TEDİK: MÜCADELELERİNİ BİZ YÜRÜTECEĞİZ
Ardından söz alan Korkmaz'ın annesi Zöhre Tedik, "103 insanın yoldaşıyız bu uğurda mücadeleyi hala devam ettiriyoruz. Siz rahat uyuyun. Korkmaz'ın yaşattığı mücadele hepimizindir. Korkmaz, İdil ve Çoşgun bu mezarlıklarda değil. Bizim yüreğimizde kalbimizdedir. Yine 103 insan yanımızda olacak ve mücadelemizi büyüteceğiz. Sanmasınlar ki! Biz bu kadarız barış ve demokrasi için herkesin yüreği bizimle" dedi.

'DAVANIN ÜZERİNİN KAPATILMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ'
Mezar ziyareti katliamda yaşamını yitiren Ali Kitapçı'nın anılmasıyla devam etti. Kitapçı'nın üyesi olduğu BTS Sendikasının yöneticileri İsmail Özdemir ve Murat Oran, "Kitapçı naif iyi niyetli çalışmalarına bağlı mücadeleci bir arkadaşımızdı. Çalışmaları aktif bir şekilde takip eder ve onları hayata geçirmek için mücadele ederdi. Hırsızların yalancı ve talancıların ülkesinde yaşıyoruz, bu katliamı da onlar gerçekleştirdi. Failler bellidir, davanın üzerine kapatılmaya çalışıyor biz buna müsaade etmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

KOCABIYIK: ZULÜMLE TERBİYE ETMEYE ÇALIŞSALAR DA DAYANIŞMAMIZ BİTMEYECEK
Son olarak katliamda hayatını kaybeden Uygar Çoşgun mezarı başında anıldı. Burada konuşan Eski BTS Genel Başkanı İshak Kocabıyık, "Sadece kanlarla değil acılarımızla ve direncimizle bir aile olduk ve bu direnci Türkiye halkına gösterdik. Biz onlarla her gün ama her gün konuşuyoruz Ben Uygar'ı avukat olarak tanıyordum. Esas kardeşliğimiz katliamdan sonra başladı. Ne yaparlarsa yapsınlar, bizi hangi zulümle terbiye etmeye çalışsalar da kurduğumuz dayanışma ilişkisi bitmeyecek" dedi.