29 Eylül 2024 Pazar

10 Ekim'de katledilenler anıldı

Ankara'da gerçekleşen 10 Ekim anmasında, AKP -MHP iktidarının kötülüklerinin sürdüğü kaydedildi. 

Ankara'da 10 Ekim 2015 yılında Emek ve Demokrasi Mitingi'ne yapılan DAİŞ saldırısında yaşamını yitiren 104 kişi 71. ayında Ankara Gar meydanında anıldı. Anmaya, katliamda yaşamını yitirenlerin aileleri, Kamu Emekçiler Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Eşbaşkanı Mehmet Bozgeyik, konfederasyonun Kadın Sekreteri Döne Gevher, Eğitim ve Bilim Emekçiler Sendikası (Eğitim Sen) Genel Başkanı Nejla Kurul'un aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı.

Saygı duruşuyla başlanılan anmada, kitle adına 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği (10 Ekim-Der) Başkanı Mehtap Sakinci Coşgun konuştu.

'ADALETSİZLİKLE BAŞ BAŞA BIRAKILDIK'
Katliamın 7'nci yılına az bir süre kalmasına rağmen, Türkiye Cumhuriyeti'nde yaşanılan en büyük sivil katliamında yaşamını yitirenlere dair halan adaletin sağlanmadığını belirten Coşgun, bunca yıldır büyük bir umutla adaletin gelmesini beklediklerini ifade etti. Coşgun, "Bunca yıldır bu acıyla hiçbir adımı kolay atamadık. Geride kalanların ise her geçen gün umudu kırılıyor. Her ay burada büyük adımlar atıyorken bir taraftan adaletin sağlanmaması gibi bir sorunumuz var. Bu ülkede can güvenliği, anayasal haklardan söz edemezken, adaletsizlikle başa başa bırakıldık" dedi.

'SEMBOLİK PİYONLAR YARGILANIYOR'
Ekim aylarına daha büyük bir öfkeyle girdiklerini kaydeden Coşgun, artık gerçek katillerin yargılanmasını istediklerini dile getirdi. Coşgun, "Davaları bu kadar güçlü takip etmemizin ve o salonları doldurmamızın sebebi gerçek katillerin yargılanmasını görmek. En büyük sivil katliamın yaşandığı ülkede adalet talebimizi yeniledikçe, sembolik piyonların yargılandığı bir süreç izliyoruz.  7 yıldır adalet talebimize rağmen bir ilerleme olmadı.  Yargılamanın başında 'insanlığa karşı suç' olarak dava açılsaydı bugün bu durumları yaşamıyor olacaktık. Ama her şeye rağmen bu mücadele devam edecek" dedi.

Coşgun, 10 Ekim'de yaşamını yitirenler için düzenleyecekleri anmalara katılım çağrısı yaptı.

'ÖRGÜTLÜ KÖTÜLÜK DEVAM EDİYOR'
Ardından konuşan KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, katliamı yapan ve arkasındaki güçlerin çıkarılmadığı sürece adalet taleplerini yineleyeceklerini belirterek, "Bu katliamı yapanların tek başına yapmasının mümkün olmadığını biliyoruz. Ahmet Davutoğlu'nun 'konuşsam kıyamet kopar' sözlerinin ardından bu katliamın arkasındaki güçlerin saklandığını daha iyi biliyoruz. 2015 yılında Türkiye'de konjektörü değerlendirdiğimizde o günden bu yana AKP -MHP bloğunun ittifakların örgütlü kötülüklerini devam ediyor" ifadelerini kullandı.

Anma, "10 Ekim unutma unutturma", "Gün gelecek devran dönecek katiller halka hesap verecek" sloganlarıyla sona erdi.