29 Eylül 2024 Pazar

10 Ekim şehitleri Kadıköy'de anıldı: Mücadele bayrağınızı göğüsledik

10 Ekim Ankara Gar Katliamı'nın 7'nci yıldönümünde Kadıköy'de bir araya gelen yüzlerce kişi, devletin katliamdaki işbirliğine dikkat çekerek, katliamcı politikalara karşı emek, demokrasi ve özgürlük mücadelesini büyütme sözü verdi.

10 Ekim Ankara Gar Katliamının 7'nci yıldönümünde ölümsüzleşenler Kadıköy İskele Meydanı'da anıldı. Yüzlerce kişinin katıldığı anmaya Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), İstanbul Tabip Odası, Halkların Demokratik Partisi (HDP), Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Türkiye İşçi Partisi (TİP), Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP), Emek Partisi (EMEP), Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP), Emekçi Hareket Partisi (EHP) ve çok sayıda siyasi parti, sendika, demokratik kitle örgütü, meslek örgütü katıldı.

"10 Ekim Ankara Katliamını 7 yıldır unutmadık, unutturmayacağız" pankartı açılan eylemde, "Faşizmi döktüğü kanda boğacağız", "10 Ekim'in katillerinden hesap soracağız", "Katillerden hesabı gençlik soracak" dövizleri ve katliamda ölümsüzleşenlerin fotoğrafları taşındı.

'BİZE BİBER GAZIYLA SALDIRANLAR IŞİD GİBİ KATLİAMDAN SORUMLUDURLAR'
Anmada ilk sözü katliamda yaşamını yitiren Dicle Deli'nin babası ve katliam tanığı Faik Deli aldı. Normalde pek çok eylem ve etkinlik yoğun polis ablukasında geçmesine rağmen o gün meydandaki iki trafik polisinden başka bir görevliye rastlamadıklarına dikkat çeken Deli, "O alanda bir tane bile güvenlik görevlisi göremedik. Ne zaman ki içimizde bombalar patladı, o zaman gördük. Süpürün talimatıyla karşılaştık, o alanda güvenliğimizi sağlamaları gerekenler yaralı arkadaşlarımızın üzerine plastik mermilerle, biber gazlarıyla saldırdılar" ifadelerini kullandı.

"Bu yüzdendir ki onlar da aynı IŞİD katilleri gibi bu katliamdan sorumludurlar" diyen Deli, bölgedeki pek çok hastanenin 600-700 metre ötede olmasına rağmen ambulansların yarım saat sonra geldiğini hatırlattı. Öte yandan cenazelere, yıllarca anmalara saldırıldığına dikkat çeken Deli, bütün ısrarlarına rağmen tek bir sorumlunun, tek bir işbirlikçinin yargılanmadığını dile getirdi. Deli, "Size sözümüz mücadele bayrağınız yerde değil asla ve asla yere düşmeyecek. Mücadele bayrağınızı bizler göğüsledik" dedi.

ORUÇ: YEDİ YILDIR ADALET ARIYORUZ
Ortak basın açıklamasını, İstanbul Tabip Odası Sekreteri Ertuğrul Oruç okudu. "Bugün 10 Ekim; seçim sonuçlarını, halkın oy tercihini beğenmeyenlerin kontrgerilla yöntemlerini devreye sokarak seçim öncesi toplumdaki korkuyu yayma ve muhalifleri sindirme amaçlı bir katliamı Ankara'nın ortasında gerçekleştirebildiğinin, AKP'nin iktidarı kaybetmemek için katliam dâhil her şeyi göze alabileceğinin açığa çıktığı kanlı gün" diyen Oruç, yedi yıldır adalet aradıklarını vurguladı.

Bu ülkenin işçileri, emekçileri, kadınları, gençleri ve emek, özgürlük, demokrasi mücadelesi veren tüm kesimleri olarak on yıllardır devlet destekli şiddet sarmalını yaşadıklarını söyleyen Oruç, şöyle devam etti: "Darbe dönemlerinde pervasızlaşan, işkencelerden, cezaevi katliamlarına uzanan, seçim dönemi bombalı katliamlarla olağan günlerde ve tevekkülle karşılanması beklenen işçi ölümleriyle, kadın cinayetleriyle ölüm ve dehşet saçan tüm bu politikalara karşı mücadeleye devam edeceğimizi ilan ediyoruz."

Bir seçim sürecine yine siyasal ve ekonomik bir krizle girdiklerini dile getiren Oruç, "Sermaye sınıfının çıkarını önceleyen partilerin, yandaş medyanın, partili polis ve yargı sisteminin, dinin siyasallaştırılmasının ve ırkçı milliyetçi söylemlerin yetmediği dönemlerde siyasi suikastlara, katliamlara başvurmayı, ülkemizin değerli aydınlarını, gazetecilerini, sendikacılarını, gençlerini katletmeyi alışkanlık haline getirenleri uyarıyoruz. Arkadaşlarımızın, kardeşlerimizin yoldaşlarımızın hayatını sizin algı yaratma provokasyonlarınıza alet etmeyecek, sadece fail olarak kullanılan IŞİD'lilerden değil, azmettiren, planlayan, koruyan ve kollayanlardan da hesap soracağız" ifadelerini kullandı.

Ankara'da katledilen yoldaşlarını anmanın en anlamlı yolunun bir daha böylesi katliamların yaşanmasını engellemekten geçtiğini söyleyen Oruç, bu katliamcı anlayışa karşı yoksulluğun, emek sömürüsünün, eril ayrımcılığın güncel sonuçlarını ve daha fazla özgürlük, demokrasi ve barış taleplerini içeren sınıf kavgasını öne çıkarmak gerektiğini söyledi.

Eylem boyunca, "Katil devlet hesap verecek", "Unutmak yok, affetmek yok", "Katil IŞİD, işbirlikçi AKP", "Şehid namirin", "Devrim şehitleri ölümsüzdür" sloganları atıldı.