29 Eylül 2024 Pazar

10 Ekim katliamında yaşamını yitirenler birçok kentte anıldı

10 Ekim 2015 tarihinde Ankara Garı Meydanı'nda binlerce kişinin katıldığı mitinge DAİŞ'in gerçekleştirdiği bombalı saldırıda yaşamını yitiren 104 kişi, birçok kentte anıldı.

10 Ekim Ankara Katliamı'nda yaşamını yitirenler katliamın 7. yıl dönümünde birçok kentte anıldı.

ADANA
Adana'da katliamda yaşamını yitirenler, Seyhan Belediyesi Yaşar Kemal Kültür Merkezi'nde yaptığı Barış Anıtı önünde anıldı. Anmaya Adana'daki demokrasi güçleri, siyasi partiler ve 10 Ekim aileleri katıldı. Dilan Sarıkaya'nın annesi Nesligül Sarıkaya ve BES Adana Şube Yöneticisi Sinan Tunç, kitle ile birlikte türküler söyleyerek katliamda hayatını kaybedenleri andı.

Kurumlar adına basın açıklamasını okuyan KESK Adana Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Fatma Sarıoğuz Güney, 2015 senesinde iki seçim arasında yaşanan olayların failleri ortaya çıkarılıncaya kadar adalet mücadelelerinin bitmeyeceğini ifade etti.

Nesligül Sarıkaya, katliamda yaşamını yitiren Dilan Sarıkaya için yazdığı mektubu okudu.

Anmaya katılan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Cuma Erce, yaşanan toprakların katliamlarla dolu olduğunu belirterek "Ancak katledenler lanetle anılırken katledilenler gönüllerde yaşıyorlar. Bu toplum Hızır Paşa'yı lanetle anar ancak Pir Sultan Abdal dendiği zaman herkes onu saygı ile anar. Bedenleri ile bize siper olan bu yoldaşlar da sonsuza kadar yaşayacaklar. Dersim'i Koçgiri'den, Koçgiri'yi Madımak'tan, Maraş'ı Çorum'dan, Çorum'u Roboski'den, Silopi'den, Cizre'den, Soma'dan, Suruç'tan ayırmak mümkün değil. Tüm ezilenler bir araya gelmek zorundayız. Bu ceberrut düzeni hep birlikte yıkmak zorundayız" dedi.

ÇORUM
Çorum Emek ve Demokrasi Platformu, 10 Ekim'de çlümsüzleşen Emine Ercan'ı Büyükdivan Köyü'ndeki mezarı başında andı.

Saygı duruşuyla başlayan anmada konuşan Emek Partisi İl Başkanı Cafer Gökmen, katliamın arasından 7 yıl geçtiğini belirterek, 7 yıl içerisinde katliamı gerçekleştirilen birkaç IŞİD'li dışında asıl sorumluların halen yargı önüne çıkarılmadığını söyledi.

Her 10 Ekim'de Emin Ercan'ın anmak için bir araya geldiklerini ancak bu anmayı bir mücadele yolu olarak gördüklerini söyleyen Gökmen, "Emin Ercan nezdinden 103 arkadaşımızı ve onlardan önce Suruç'ta, Gazi'de, Sivas'ta, Çorum'da, Maraş'ta katledilen yoldaşlarımızın önünde saygıyla eğiliyoruz. Bu katliamların hesabını birleşik bir halk mücadelesiyle sorabiliriz. Bugünlerde çeşitli ittifaklar kuruluyor. Bizim anlayışımız, Emek ve Özgürlük İttifakı ve onun etrafında genişleyecek bir ittifak içerisinde bulunmak ve yürümektir. Ancak bu şekilde işçi sınıfının mücadelesini yükseltebiliriz" dedi.

İSTANBUL
Sarıgazi Demokrasi Caddesi'nde biraraya gelen devrimci örgütler, 10 Ekim Ankara Katliamı’nda yaşamını yitirilenleri andı.

Anma, saat 10.04'de saygı duruşu ile başladı. Ardından basına açıklanasına geçildi. Açıklamada katliamın ön sürecinde Suruç'ta Amed'de yapılan katliamlara ve sermayedarların çeteler aracılığıyla tüm coğrafyayı kan gölüne çevirdikleri anlatıldı. Katil ve besleme çetelerin arkasındaki gücü devirmenin işçilerin, emekçilerin birliğinden geçtiği vurgulandı.

Basın açıklaması şu sözlerle son buldu: "Bu toprakların, eşit, özgür, kardeşçe, sömürülmeden yaşamak isteyen işçileri, kadınları, gençleri, halkları, tüm emekçileri, dövüşmeye devam ediyor. Çözülüşünüzü yaşıyorsunuz, öfkemizi örgütledikçe yıkılışınızı da ellerimizle gerçekleştireceğiz. Göreceksiniz, göreceğiz. Katledenler kaybedecek! Asla unutmayacağız, asla affetmeyeceğiz!"

MALATYA
KESK Malatya Şubeler Platformu, Barış Parkı'nda bulunan 10 Ekim Anıtı önünde anma gerçekleştirdi. Anmaya, HDP, ESP, PSAKD,EMEP, Sol Parti, CHP ve demokratik kitle örgütleri ile çok sayıda kişi katıldı. Ortak açıklamayı Eğitim-Sen Malatya Şubesi Başkanı Kazım Albayrak okuduktan sonra HDP Malatya İl Eşbaşkanı Perihan Yücekaya konuştu. Yücekaya, "Dün Iğdır Milletvekilimiz Habip Eksik darp edilerek ayağı kırıldı ve hastaneye kaldırıldı. Jîna Masha Amini İran rejimi tarafından saçları gözüküyor diye katledildi. Akademisyen Nagihan Akarsel katledildi. İsimleri farklı olabilir ama hepsi aynı zihniyet tarafından katledildi, işkenceye maruz kaldı" dedi.

Açıklama ve konuşmanın ardından anıtın önüne karanfiller bırakılarak, beyaz balonlar uçuruldu.

URFA
Ankara Katliamı'nda yaşamını yitirenlerden Nilgül Çevik, Başak Sidar Çevik ve Yılmaz Elmascan, Urfa'nın Suruç ilçesindeki mezarları başında anıldılar. Nilgül Çevik ve Başak Sidar Çevik için ilçeye bağlı kırsal Midep (Sergen) Mahallesi'nde düzenlenen anmaya, Başak Sidar Çevik'in Suruç Belediyesi Eşbaşkanı olan annesi Hatice Çevik (yerine kayyım atandı), HDP Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü, Urfa Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri ile çok sayıda kişi katıldı. Anma öncesi mezarlığın etrafı yüzlerce jandarma tarafından ablukaya alındı. HDP milletvekili Ayşe Sürücü ve ailenin mezarlığa girişine izin verirken, halkın girişi engellendi.

Engellemeye rağmen drenaj kanalları dolayısıyla bölgedeki çamurdan geçerek, mezarlığa girenler, ilk önce saygı duruşunda bulundu. Jandarmanın engellemesine tepki gösteren HDP milletvekili Sürücü, "10 Ekim 2015'te önlem alınsaydı bu insanlar katledilmeyecekti. O dönem alınmayan önlem bugün anmalar yapılmasın diye alınıyor" dedi. Daha sonra mezarlığı ablukaya alan askerlerin fotoğrafını çeken Sürücü'ye jandarma komutanı engel olmak istediği sırada Çevik'in annesi Hatice Çevik, "Bu güvenlik Ankara'da alınsaydı benim kızım ölmezdi" tepkisinde bulundu.

Buradaki anmanın ardından ilçe merkezindeki Suruç Asri Mezarlığı'na geçilerek, Yılmaz Elmascan anıldı. Elmascan'ın mezarının bulunduğu alan da polis tarafından ablukaya alındı. Polis, hem ailenin hem de kitlenin mezarlığa girmesini engelledi. Polis, ablukayı "Bugün özel bir gün mezar başında eylem yapmak yasak" olarak gerekçelendirdi. Bunun üzerine abluka önünde anma gerçekleştirildi. Saygı duruşunun ardından konuşan HDP'li vekil Sürücü, "Katliamda 103 kişi istihbarata rağmen katledildi. Hiçbir güvenlik önlemi alınmadı. Güvenliği almayanlar sorumludur. O dönem bomba taşıyanların Ankara'ya gitmesini engellemeyenler, bizi mezarların başında bir dua etmemek için engelliyor. Bu katliamı kim yaptı gösteriyor. 7 Haziran ile 1 Kasım arasında yaşananlar Türkiye için bir kara lekedir. Ahmet Davutoğlu neden bu tarihler arasında ne yaşandığını anlatmıyor. Suruç Katliamı'nda 33 kişi katledildi. Davutoğlu anlatsın ve hesap versin. Sonuna kadar bu katliamların hesabını soracağız. 10 Ekim'in hesabını soracağız" dedi.

Konuşmanın ardından anma, "Şehit namirin" sloganıyla son buldu.

DİYARBAKIR
Amed Emek ve Demokrasi Platformu, 10 Ekim Ankara Katliamında ölümsüzleşen Abdullah Erol'u Yeniköy Mezarlığı'nda bulunan mezarı başında andı. Anmaya, HDP, DBP, MEBYA-DER ile MED DER yöneticileri katıldı.

Saygı duruşuyla başlayan anmada konuşan SES Yöneticisi Gülhan Tekin, "Miting barışa adanmıştı. Adalet arayışıyla yapılan bir mitingdi ancak ne yazık ki son dönemlerin en büyük kanlı ve hain saldırısıyla karşılaştık. 104 arkadaşımız şehit oldu. Ancak yargılama sürecinde ne yazık ki hiçbir hükümet yetkilisi gibi sorumlu kamu çalışanları da yargılanmadı. Bizler şehit olan tüm arkadaşlarımızın o son nefeslerin de talepleri olan eşitlik, barış ve adalet isteğini gerçekleştirinceye kadar mücadelemize devam sözünü buradan bir kez daha veriyoruz" dedi.

Anma, Erol'un mezarına bırakılan karanfillerle son buldu.

HATAY
İnsan Hakları Derneği (İHD) İskenderun Şubesi, Eski Bit Pazarı'nda yaptığı açıklamayla 10 Ekim Katliamı'nda yaşamını yitirenleri andı. Eyleme, emek ve demokrasi güçleri de destek verdi. İHD İskenderun Şubesi Eşbaşkanı Coşkun Selçuk, "Ülke tarihine kara bir leke olarak geçen 10 Ekim katliamında sadece sanıkların cezalandırılmasıyla sınırlı bir yargılama yapılıp dosyanın kapatılmasına izin vermeyeceğiz. Kamu görevlilerinin 10 Ekim katliamındaki sorumluluğu apaçık ortadadır ve bu durum mahkeme tarafından tespit edilene kadar davanın takipçisi olacağımız bilinmelidir" dedi.

IĞDIR
HDP Iğdır İl Örgütü, katliama dair parti binası önünde açıklama yaptı. Çok sayıda kişinin katıldığı eylemde konuşan İl Eşbaşkanı Süleyman Serhat, katliamda yaşamını yitirenleri anarak konuşmasına başladı. DAİŞ tarafından gerçekleştirilen saldırının adalet, eşitlik ve özgürlüğe karşı yapılmış bir saldırı olduğunu söyleyen Serhat, mücadeleye devam edeceklerini vurguladı.

Açıklama, "Direne direne kazanacağız" sloganıyla son buldu.

KAYSERİ
Kayseri Emek ve Demokrasi Güçleri, 10 Ekim Ankara Gar Katliamı'nın 7. yılı dolayısıyla Kayseri Tren Garı önünde eylem gerçekleştirdi.

Kayseri Emek ve Demokrasi bileşenleri adına açıklama yapan Eğitim-Sen Kayseri Şubesi Başkanı Sedat Ünsal, "Emek, Barış Ve Demokrasi Mitingi"ne yapılan saldırıda 104 arkadaşımız yaşamını yitirdi. 500'e yakın arkadaşımız ise yaralandı. Aradan geçen 7 yıla rağmen çok sayıda arkadaşımız farklı organ kayıplarına uğrayarak hayatlarını devam ettiriyor. Katliamın milyonların ruhunda, yüreğinde yarattığı yaralar, açığa çıkardığı toplumsal yük ise hala geçmek bilmiyor" dedi.

Katliamda devletlilerin rolünü ortaya koyan Ünsal, 10 Ekim Katliamı'nı unutmayacaklarını belirtti. Ünsal son olarak şunları vurguladı: "Hiçbir canımızın hatırasına halel gelmesine, 10 Ekim Katliamının unutulmasına müsaade etmeyeceğiz. Birçok yerde 10 Ekim Şehitlerinin adının yaşatıldığı mekanların arttığını görüyoruz. Bunların çoğalması, katliamı gerçekleştirmek isteyenlerin karanlığına en güzel yanıt olmaktadır. Evet bizler IŞİD karanlığına, siyasi ikbalini oraya bağlayanlara teslim olmadık, olmayacağız.

"Öte yandan insanlığa karşı işlenmiş bir suç olarak 10 Ekim Ankara katliamı davası devam ediyor. Bu dava gerçek sorumlular yargılanana kadar devam edecektir. Yitirdiğimiz arkadaşlarımızın bizlere bıraktığı en değerli emanet olan emek, barış, demokrasi mücadelesini de hep beraber, kol kola omuz omuza büyütmeye kararlıyız. Er ya da geç, sorumlular cezalandırılacak; emek kazanacak, demokrasi kazanacak, barış kazanacak!"

Basın açıklaması sırasında sık sık, "10 Ekim'i unutma, unutturma!", "Katillerden hesabı emekçiler soracak!", "Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz" sloganları atıldı.

ŞIRNAK
KESK Şırnak Şubeler Platformu, 10 Ekim Ankara Gar katliamını basın açıklamasıyla protesto etti. KESK Şırnak Şubesi önünde yapılan açıklamaya KESK üyeleri, İHD Şırnak Şubesi, HDP Şırnak il ve ilçe örgütleri, HDP Şırnak Milletvekili Hasan Özgüneş’in yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.

"10 Ekimi unutmadık, unutturmayacağız!" pankartının açıldığı anma, katliamda hayatını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Anmada basın metnini Eğitim-Sen Şırnak Şube temsilcisi Adnan Şenbayram okudu. 10 Ekim 2015’te yapılan mitinge yönelik gerçekleştirilen bombalı saldırıda 104 kişinin hayatını kaybettiğini hatırlatan Şenbayram, "Yitirdiğimiz arkadaşlarımızın bizlere bıraktığı en değerli emanet olan emek, barış, demokrasi mücadelesini de hep beraber, kol kola omuz omuza büyütmeye kararlıyız. Er ya da geç, sorumlular cezalandırılacak; emek kazanacak, demokrasi kazanacak, barış kazanacak!" dedi.

Ardından konuşan HDP Şırnak Milletvekili Hasan Özgüneş ise, mücadele vurgusu yaparak, "Zafer direnenlerin olacaktır" dedi.

Açıklama, "Faşizme karşı omuz omuza", "Barış hemen şimdi" ve "Şehît namirin" sloganlarıyla sonlandı.

ESKİŞEHİR
Eskişehir Emek ve Demokrasi Güçleri, Ankara Katliamı'nın 7. yılı dolayısıyla Ulus Anıtı önünde katliamda yaşamını yitirenleri andı.

"10 Ekim Ankara. Unutmadık, unutturmayacağız" pankartının açıldığı anmaya SGDF üyeleri de dövizleriyle katıldı. Eylemde basın açıklamasını DİSK Eskişehir Temsilcisi Günay Ayaz okudu. Ayaz, "10 Ekim 2015 yılında katledilen arkadaşlarımıza sahip çıkmanın en güzel ve en anlamlı yolu bir daha bu ülkede böylesi katliamların yaşanmasını engellemekten geçiyor. Bu tür provokasyonları hiç kimsenin aklından geçiremediği, niyetlenenlerin heveslerinin kursaklarında kalacağı, faillerin azmettiricileri ile birlikte en ağır cezalara çarptırılacağı bir toplumsal refleksi ve kararlılığı büyütmek zorundayız" dedi.

DERSİM
Dersim Emek ve Demokrasi Platformu, 10 Ekim Ankara Gar katliamında yaşamını yitirenleri Seyit Rıza Meydanı'nda andı. "10 Ekim Gar katliamı unutmadık, unutmayacağız, unutturmayacağız" yazılı pankartının açıldığı anmada açıklamayı yapan BES üyesi Erkan Güntaş, yaşamını yitiren 104 kişiyi anarak katliamı yapanları kınadı.

10 Ekim Katliamı’nın unutulmasına müsaade etmeyeceklerini belirten Güntaş, "Bizler IŞİD karanlığına, siyasi ikbalini oraya bağlayanlara teslim olmadık, olmayacağız" diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Açıklama 10 Ekim'de yaşamını yitirenlerin anısına Seyit Rıza heykelinin yanına konulan resime karanfil bırakılmasıyla son buldu.

BATMAN
10 Ekim Katliamı’nda yaşamını yitiren Meryem Bulut, Muhammed Veysel Atılgan ve İbrahim Atılgan, Batman’ın Gercüş ilçesinde bulunan mezarları başında anıldı. Anmaya Batman Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri, Petrol İş Batman Şubesi,  Genel İş Batman Şubesi, HDP il ve ilçe örgütlerinin yanı sıra yaşamını yitirenlerin aileleri katıldı.

Anmada konuşan SES Batman Şubesi Eşbaşkanı Deniz Topkan, katliamın güvenlik bürokrasinin gözleri önünde gerçekleştiğini belirterek, "Gelinen aşamada ortaya çıkan gerçekler bu katliamın önünün açıldığını gösteriyor. Katliamı gerçekleştiren canilerin istihbarat tarafından takip edildiği, canlı bomba ihbarının olduğu, sorumlularının istihbarat görevlileri ile katliam öncesi ve sonrasında görüştüğü kamuoyuna yansımıştır. Katliamı gerçekleştiren IŞİD katilleri, patlama malzemeleri ile binlerce kilometre yolu adeta elini kolunu sallayarak, herhangi bir kontrole tabi olmadan geçmiştir. O dönemin karanlığından iktidarını tahkim etmek isteyenler, karanlık ve katliamdan oy hesabına dönenler, şehitlerimizi statlarda yuhalatanlar, bu katliama gereken tedbirleri almayarak yol verenler, bu toplumun, tüm halklarımızın vicdanında mahkumdur" diye belirtti.

Konuşmanın ardından yaşamını yitirenlerin mezarlarına karanfiller bırakıldı.

ARTVİN
Artvin'in Hopa İlçesinde 10 Ekim Ankara Katliamı'nın yıldönümünde bir araya gelen Hopalılar Belediye Parkı'nda toplanıp "Faşizme teslim olmayacağız. Katillerin düzenini yıkacağız" pankartıyla İnönü Caddesi boyunca yürüyerek Cumhuriyet Meydanında basın açıklaması gerçekleştirdi.

Yürüyüş boyunca Hopalılar "Katil IŞİD işbirlikçi AKP", "Faşizme ölüm tek yol devrim" sloganları attı. Hopa Meydanında yapılan saygı duruşunun ardından basın açıklamasını okuyan Halkevi Temsilcisi Kamil Ustabaş, "Bu ülkede barış isteyenler özgürlük isteyenler bu ülkenin geleceğini biz kuracağız diyenler barış talebi ile Türkiye'nin dört bir tarafından Ankara'da devlete o taleplerini iletmek için gitti. Bizlerde Hopa'dan gittik şimdi burada olan onlarca arkadaşımızda oradaydı" dedi.

Ustabaş, "O gün Antep'ten gelen bomba yüklü katiller hiç bir yerde aranmaksızın Ankara'daki mitingin ortasına taşındı. Şimdi etrafınıza bakın büsbütün burada 10 Ekim Katliamının yıldönümünde o katillerden hesap soracağız diye basın açıklaması yaparken bile onlarca güvenlik görevlisinin kamerası bizi çekiyor. Bizim suç işlediğimizi düşünerek çekiyor. Ama o gün bu devletin istihbaratı bu devletin yetkililer Antep'te bomba yüklü araçlar gelirken hiç bir engel çıkarmadı. Sözümüz olsun barışın, kardeşliğin ve özgürlüğün ülkesini kırana dek arkadaşlarımızın hesabını sorana kadar mücadele etmeye devam edeceğiz" diye konuştu.

VAN
!0 Ekim Ankara Katliamı'nda yaşamını yitirenler Cumhuriyet Caddesi'nde yapılan basın açıklamasıyla anıldı. Anmada basın açıklamasını BES Van Şube Başkanı Mehmet Ali Dündar okudu.

Ankara Katliamı Davası'nın halen sürdüğünü ifade eden Dündar, "Bu dava gerçek sorumlular yargılanana kadar devam edecektir. Yitirdiğimiz arkadaşlarımızın bizlere bıraktığı en değerli emanet olan emek, barış, demokrasi mücadelesini de hep beraber, kol kola omuz omuza büyütmeye kararlıyız. Er ya da geç, sorumlular cezalandırılacak; emek kazanacak, demokrasi kazanacak, barış kazanacak. Kaybettiklerimizi unutmayacağız, unutturmayacağız. Sorumlularını unutmayacağız, affetmeyeceğiz" şeklinde konuştu.

Anma, 1 dakikalık oturma eyleminin ardından atılan "Faşizme karşı omuz omuza" sloganları ile son buldu.

ANTEP
Antep Emek ve Demokrasi Platformu,, 10 Ekim Ankara Gar Katliamı'nda ölümsüzleşenleri anmak için bir araya geldi. Yeşilsu Parkı'nda gerçekleşen anmada, "Acımız da büyük, öfkemiz de büyük, yastayız, isyandayız" pankartı açıldı. Anmaya, 10 Ekim'de yaşamını yitirenlerin fotoğraflarının ve isimlerinin yer aldığı bir anıt getirilirken ve mezarı Antep'te bulunan katliamda yaşamını yitiren Ali Deniz Uzatmaz'ın fotoğrafı taşındı.

Anmada ortak basın metnini Eğitim-Sen Antep Şubesi Başkanı Ömer Parlakçı okudu. Katliamın Ankara'nın göbeğinde bütün güvenlik bürokrasinin gözleri önünde gerçekleştiğini belirten Parlakçı, "Gelinen aşamada ortaya çıkan gerçekler bu katliamın önünün açıldığı gösteriyor. Katliamı gerçekleştiren canilerin istihbarat tarafından takip edildiği, canlı bomba ihbarının olduğu, katliam sorumlularının istihbarat görevlileri ile katliam öncesinde ve sonrasında görüştüğü kamuoyuna yansımıştır” diye konuştu.

MARDİN 
10 Ekim Ankara Gar Katliamının 7'nci yıldönümü dolayısıyla Mardin Emek ve Demokrasi Platformu tarafından anma etkinliği düzenlendi. Karayolları Parkında düzenlenen anmaya çok sayıda kişi katıldı. Anmada "10 Ekim Katliamını Unutmadık, Unutturmayacağız" pankart açılarak, sloganlar atıldı. Platform adına açıklama yapan Dönem Sözcüsü Mehmet Emin Özel, katliam sırasında ve sonrasında yaşananları anlatarak, katledilenlerin anılarını yaşatacaklarını söyledi.

Anmada parka karanfiller bırakıldı. 

MERSİN
Mersin Emek ve Demokrasi Platformu, 10 Ekim Katliamı'nda yaşamını yitirenleri andı. Özgecan Aslan Meydanı'nda yapılan açıklamada "Katilleri tanıyoruz unutturmayacağız”, "Hesabını soracağız barış ve demokrasiyi getireceğiz” pankartı açıldı.  Açıklama öncesi Sanatçı Serdar Keskin barış türküleri okudu. Daha sonra kitle adına açıklamayı okuyan MEDP Dönem Sözcüsü Mustafa Özbay, bu ülkede barış, demokrasi ve adalet istemenin çok zor olduğunu söyleyerek katliamda yaşamını yitirenleri andı.

SİVAS
Sivas Emek ve Demokrasi Güçleri, Sivas Merkez Düzova Köyünde Ziya Saygın'ı anma programı gerçekleştirdi.

Köylülerle ve ailesi ile birlikte yapılan anma programında Ziya Saygın'ın anıt mezarına güller bıraktı. Anıt Mezarda yapılan anmada katliamda yaşamını kaybedenler ve Ziya Saygın için saygı duruşunda bulunuldu. Yapılan konuşmada "Katliamın yedinci yılında katliamda bizlerden kopartılan yoldaşlarımıza, Ziya Saygın şahsında onlara sözümüz ülkemizde barış olacaktır" denildi.

Köyde yapılan anma programından sonra Sivas Cumhuriyet Meydanında basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasını Emek ve Demokrasi Güçleri adına Sol Parti İl Başkanı Mehmet Ali Korkmaz yaptı. "Yaşasın halkların kardeşliği", "Gün gelecek devran dönecek, katiller halka hesap verecek", "Sizlere sözümüz barış olacak" sloganlarının atıldığı açıklamada Korkmaz, 10 Ekim Katliamı'nın insanlığa karşı işlenmiş suç olduğunu vurgulayarak; "Ama katliam sonrasında ‘oylarımız arttı' diyenlerin, ülkeyi kan gölüne çevirerek iktidarlarına güç katmaya çalıştıkları da göz ardı edilemez" dedi. Korkmaz son olarak şunları söyledi; "Biz bu ülkenin demokrasi mücadelesini veren sendikalar, siyasi partiler ve kitle örgütleri olarak; bu ve diğer katliamlarda yitirdiğimiz kardeşlerimize sözümüz olsun ki her yerde ve her zaman emekten, barıştan ve demokrasiden yana sesimizi yükseltecek, bu ülkeye er ya da geç barışı getireceğiz" dedi.

ANTALYA
Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri, Attalos Meydanı'nda yaptıkların basın açıklamasıyla 10 Ekim Ankara Katliamı'nda yaşamını yitirenleri andı. Anmada konuşan Eğitim Sen Antalya Şube Başkanı Nurettin Sönmez, bu katliama gereken tedbirleri almayarak yol verenlerin, bu toplumun ve tüm halkların vicdanında mahkum olduğunu söyledi. Sönmez, "İnsanlığa karşı işlenmiş bir suç olarak 10 Ekim Ankara katliamı davası devam ediyor. Bu dava gerçek sorumlular yargılanana kadar devam edecektir. Yitirdiğimiz arkadaşlarımızın bizlere bıraktığı en değerli emanet olan emek, barış, demokrasi mücadelesini de hep beraber, kol kola omuz omuza büyütmeye kararlıyız. Er ya da geç, sorumlular cezalandırılacak; emek kazanacak, demokrasi kazanacak, barış kazanacak" dedi.

AYDIN
Aydın Emek ve Demokrasi Güçleri, 10 Ekim'de yaşamını yitirenleri andı. Çok sayıda kişinin katıldığı anmada akşam saatlerine kadar Barış Nöbeti tutuldu. Barış nöbetinin ardından basın açıklaması yapıldı.

Açıklamayı okuyan Eğitim-Sen Aydın Şube Başkanı Kadir Özdemir, "10 Ekim Ankara Gar Katliamı, Türkiye'nin başkentinin ortasında, bütün güvenlik bürokrasinin gözleri önünde gerçekleşti. Gelinen aşamada ortaya çıkan gerçekler bu katliamın önünün açıldığı gösteriyor" dedi.

SAMSUN
Samsun Emek ve Demokrasi Güçleri’nin çağrısıyla bir araya çok sayıda kişi 10 Ekim Ankara Katliamı'nda yaşamını yitirenleri andı.

Anmada basın açıklamasını okuyan KESK Dönem Sözcüsü Ersin Gür, "Bildiğiniz gibi geçtiğimiz yıllarda, tutuklu sanıklar yönünden 10 Ekim Davası karara bağlandı ve 9 kişi hakkında 101 kez ağırlaştırılmış müebbet cezası verildi. Ayrıca, Ana dosyadan tefrik edilen firari sanıkların yargılandığı dosya, Türkiye’de ilk defa İnsanlığa Karşı Suç kavramının yargıya konu edilmiş dosyası oldu. Bu yönüyle 10 Ekim Katliamı davası, Türkiye siyasi tarihi ve yargı tarihi bakımından da bir ilk olma özelliği taşımaktadır. Ceza dosyası kapsamında dosyaya katılanlar olarak bizlerin talepleri ile damla damla kazandırılan deliller ile artık hepimiz biliyoruz ki; bugün 7. Yıl anmasını yaptığımız, devasa acılara karşılık gelen bu katliam önlenebilirdi. İki seçim arasında, 2015 yılının karanlık bir dönemine tekabül eden 10 Ekim Ankara Katliamı bu açıdan siyasi bir cinayet konumundadır" dedi.

Bu davanın gerçek sorumluları yargılanana kadar mücadelelerine devam edeceklerini vurgulayan Gür, "Yitirdiğimiz arkadaşlarımızın bizlere bıraktığı en değerli emanet olan emek, barış, demokrasi mücadelesini de hep beraber, kol kola omuz omuza büyütmeye kararlıyız. Er ya da geç, sorumlular cezalandırılacak; emek kazanacak, demokrasi kazanacak, barış kazanacak! Kaybettiklerimizi unutmayacağız, unutturmayacağız! Sorumlularını unutmayacağız, affetmeyeceğiz! Yaşasın Emek, Barış ve Demokrasi Mücadelemiz" dedi.

BURSA
Ankara Gar Katliamı yedinci yıl dönümünde Bursa'da Fomara Meydanı'nda gerçekleştirilen eylemle lanetlendi, yaşamını yitirenler anıldı.

Eylemi, Bursa Demokrasi Güçleri ile KESK-DİSK-TMMOB ve BTO ortak olarak gerçekleştirdi. Eylemde katliamda yaşamını yitirenlerin fotoğrafları taşınırken, karanfiller bırakıldı. Yaşamını yitirenler anısında gerçekleşen saygı duruşunun ardından, bileşenler adına basın metni okundu.

Açıklamada, aradan 7 yıl geçmesine rağmen, katliamın milyonların ruhunda ve yüreğinde yarattığı acıların geçmediği vurgulanırken şunlar söylendi:

"Katliamı gerçekleştiren canilerin istihbarat tarafından takip edildiği, canlı bomba ihbarının olduğu kamuoyuna yansımıştır. Katliamı gerçekleştiren IŞİD katilleri, patlama malzemeleri ile binlerce kilometre yolu adeta elini kolunu sallayarak, herhangi bir kontrole tabi olmadan geçmiştir. O dönemin karanlığından iktidarını tahkim etmek isteyenler, karanlık ve katliamdan oy hesabına dönenler, bu katliama gereken tedbirleri almayarak yol verenler, bu toplumun vicdanında mahkumdur."

10 Ekim katliamı davasının da devam ettiğinin vurgulandığı açıklamada, davanın gerçek sorumlular yargılanana kadar devam edeceği ifade edildi.

Eylemde "Faşizme karşı omuz omuza", "Gün gelecek, devran dönecek AKP halka hesap verecek", "Kurtuluş tok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz" sloganları atıldı.

AĞRI
HDP Doğubayazıt İlçe Örgütü, parti binası önünde yaptığı açıklamayla katliamı protesto etti. Çok sayıda yurttaşın katıldığı açıklamayı HDP İlçe Eşbaşkanı Serhat Ceylan okudu. Dün Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde PKK Lideri Abdullah Öcalan'a yönelik uluslararası komplonun yıldönümü dolasıyla yapılan açıklamaya gerçekleşen polis saldırısında HDP Iğdır Milletvekilli Habip Eksik'in darp edilmesini kınayan Ceylan, polis saldırısını "işkence" olarak nitelendirdi. Ardından 10 Ekim Katliamı'na değinen Ceylan, aradan geçen 7 yılda gerçek faillerin tutuklanmadığını belirtti. Ceylan, "Güneşi balçıkla sıvayamazsınız. Bizler gerçek suçluları tanıyoruz. Gerçek suçlular hukuk önüne çıkarılıncaya dek mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi.

ELAZIĞ
10 Ekim Ankara Gar Katliamı'nın 7. yıl dönümünde Elazığ Hozat Garajı'nda, Emek ve Demokrasi Güçleri tarafından basın açıklaması düzenlendi.

Basın metnin Emek ve Demokrasi güçleri adına Eğitim Sen yöneticisi Ali Yeşiltepe okudu. Katliamın önünün açıldığını söyleyen Yeşiltepe, "Katliamı gerçekleştiren canilerin istihbarat tarafından takip edildiği, canlı bomba ihbarının olduğu, katliam sorumlularının istihbarat görevlileri ile katliam öncesinde ve sonrasında görüştüğü kamuoyuna yansımıştır" diye ekledi. 10 Ekim Davası'nın, sorumluların yargılanana dek devam edeceğini söyleyen Yeşiltepe, "Er ya da geç, sorumlular cezalandırılacak; emek kazanacak, demokrasi kazanacak, barış kazanacak!" diyerek sözlerini bitirdi.

KOCAELİ
İzmit İnsan Hakları (Sabri Yalım) Parkı'nda Kocaeli Emek ve Demokrasi Güçleri tarafından 10 Ekim'de ölümsüzleşenler anıldı.

Yapılan ortak basın açıklamasında "Bizlerin çoğalması, katliamı gerçekleştirmek isteyenlerin karanlığına en güzel yanıt olmaktadır. Evet, bizler IŞİD karanlığına teslim olmadık, olmayacağız. Öte yandan insanlığa karşı işlenmiş bir suç olarak 10 Ekim Ankara Katliamı davası devam ediyor. Bu dava, gerçek sorumlular yargılanana kadar devam edecektir. Yitirdiğimiz arkadaşlarımızın bizlere bıraktığı en değerli emanet olan emek, barış, demokrasi mücadelesini de hep beraber, kol kola omuz omuza büyütmeye kararlıyız. Er ya da geç, sorumlular cezalandırılacak; emek kazanacak, demokrasi kazanacak, barış kazanacak." denildi.

GİRESUN
Giresun'da KESK Şubeler Platformu'nun çağrısıyla katliam bir kez daha lanetlendi, katliamda yaşamını yitirenler anıldı.

Giresun KESK Şubeler Platformu adına Tüm Bel-Sen Şube Başkanı Ersin Nurettin Önder, yaptığı basın açıklamasında, 10 Ekim Katliamı'nın Türkiye'nin siyasi tarihi ve yargı tarihi bakımından kamuoyunu ilklerle buluşturan bir konumda olduğunu vurguladı.

Önder, "Eşitlik, özgürlük, demokrasi ve barış mücadelesi yitirdiğimiz arkadaşlarımızın en büyük emanetidir. Bizler bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da bu doğrultuda kararlı mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz. Katliamın 7'nci yılında, meydanlardan bir kez daha sesleniyoruz, kaybettiklerimizi unutmayacağız, unutturmayacağız! Sorumlularını unutmayacağız, affetmeyeceğiz!" ifadelerini kullandı.