29 Eylül 2024 Pazar

10 Ekim Ankara Katliamı'nda yaşamını yitirenler Ankara Garı önünde anıldı

10 Ekim Ankara Katliamı'nda yaşamını yitirenler için Ankara Garı önünde anma yapıldı. Polis, çok sayıda kişiyi gar önüne girişini engeledi, gözaltılar var.

Ankara'da 10 Ekim 2015 tarihinde Gar Meydanı'nda gerçekleştirilen "Barış ve demokrasi" mitingine yönelik yapılan DAİŞ saldırısında 104 kişi yaşamını yitirdi. Katliamın 7'nci yılında 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği tarafından gerçekleştirilen anmaya, HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, ESP Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü, EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, TİP, CHP ve HDP milletvekilleri, Türk Tabipler Birliği (TTB), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) başkanları ve temsilcilerinin yanı sıra katliamda yaşamını yitirenlerin aileler katıldı.

ALANA GİRMEK İSTEYENLERE POLİS SALDIRDI
Anma öncesi katliamın gerçekleştiği Gar Meydanı'na çıkan tüm yollar polis tarafından ablukaya alındı. Tandoğan Meydanı'ndan alana girmeye çalışanlar ile gazeteciler, polisler tarafından engellenmeye çalışıldı. Polisler, aile yakınları haricinde alana girişlere izin verilmeyeceğini söyledi. Polis gazetecilerin de aralarında olduğu çok sayıda kişiye şiddet uygulayarak, alandan uzaklaştırmaya çalıştı. Bu sırada tepki gösteren çok sayıda kişi gözaltına alındı.

AİLELER PANKARTLA YÜRÜDÜ
Katliamda yakınlarını kaybeden aileler, Ankara Garı önüne katledilenlerin fotoğraflarının olduğu pankartla yürüdü. Aileler ve yaralılar, "10 Ekim'i unutma unutturma", "Gün gelecek devran dönecek katiller halka hesap verecek", "Faşizme karşı omuz omuza", "Katil IŞİD işbirlikçi AKP" sloganları attı.

İSİMLERİ OKUNDU
DAİŞ saldırısında katledilenlerin isimleri okundu ve anmaya katılanlar "Yaşıyor" diye haykırdı. Ardından katliamın gerçekleştiği saat 10.04'te saygı duruşunda bulunuldu.

'BİZ TEK BAŞIMIZA YAS TUTMAK İSTEMİYORUZ'
Katliamın yedinci yıl anmasında konuşan 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehtap Sakinci Coşgun, "Her yıl burada acımıza saygı duyulması için emek harcayarak bu anmayı gerçekleştiriyoruz. Biz gerçek katiller yargılanıncaya kadar adalet demeye devam edeceğiz. Burada gerçek bir anıt gelinceye kadar her ayın 10'unda burada olacağız" dedi.

Polisin anma öncesi tutumuna tepki gösteren Coşgun, anmaya karar verilmesi noktasında açıkça ayrımcılığa maruz kaldıklarını söyledi. Coşgun, "Polis müdahalesiyle karşı karşıya kalarak yirmiye yakın gözaltı oldu. Canı yanan insanlar anma yapmak isterken dışarıda arkadaşlarımızın darp edildiği bir süreçte gerçek anma yapmış olmuyoruz. Biz tek başımıza yas tutmak istemiyoruz. Biz kimsesiz yas tutmak istemiyoruz. 10 Ekim katliamının mihenk taşı olduğunu bilen bizler olarak bu farkındalığın yükseltilmesi gerektiğini düşünüyorum. Biz adaletsizliğe ses çıkarıyoruz. Ankara katliamı kapsamında gelmeyecek adaletin, kimseye gelmeyeceğini de söylüyoruz. Bizi bağışlayın. Yedi yıl sonra getirdiğimiz mücadelenin sizin kemiklerinizi sızlattığımız için bizi bağışlayın" diye konuştu.

'KİMSE KATLİAMLARDAN MEDET UMMASIN'
KESK Eşbaşkanı Şükran Kablan Yeşil, 7 Haziran-1 Kasım döneminde iktidarın yürüttüğü politikayı hatırlatarak, Türkiye'de beslenen barbarların, demokrasi mücadelesi yürütenlere saldırı planladığını kaydetti. Yeşil, "O dönem konuşmayanlar, bu katliama zemin hazırlayanlar bugün firari olan sanıklar veya tutuklu olanlar değildir sadece. Sorumlu siyasetçiler yargılanana kadar mücadelemize devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ise, "Bugün 10 Ekim. Her yıl adlarını saymaktan bıkmadan usanmadan bir araya geldiğimiz gün. Yedi yıl önce Türkiye'nin seçime gittiği süreçte Ankara'nın göbeğinde toplanacak milyonların barış demokrasi çığlığı çok önemliydi. Yüz binlerce yürek Ankara'da tek yürek tek ses olduğunda bu ülkenin kaderini değiştiren bir irade ortaya koyacaktı. O nedenle iki canlı bombayla cesaretimiz, geleceğe dair umudumuz kana bulandı. 10 Ekim'i kana bulayanları, azmettirenleri gerçek bir yargılama gerçekleşene kadar asla unutmayacağız. Bugün yine seçime gidilen süreçte hiç kimse katliamlardan, bombalardan medet ummasın. Aklınızdan bile geçirmeyin" diye konuştu. Çerkezoğlu, yüzbinlerle Gar Meydanı'nda anma yapacaklarının sözünü verdi.

Açıklama sırasında sık sık "Faşizme karşı omuz omuza", "Katil IŞİD, işbirlikçi AKP" sloganları atıldı.

KORKMAZ TEDİK'İN ANNESİ: İKİ ELİM YAKANIZDA
Katliamda hayatını kaybeden Korkmaz Tedik'in annesi Zöhre Tedik, "Bizlerin alana gelmesinden korkan bu sistem, düzen yıkılacaktır. Bu meydanda iki bomba patlatanlar da bizi bu meydana koymayanlar. 'Korkmaz'ın annesiyim' diyorum, beş yerde arıyor. Sen benim oğlumu katlet sonra sadece anmak için alana 'parça parça' diyor. Ben anneyim. 'Seni arayacağım' diyor. Söz, 104 canıma söz biz katillerden hesap sorana kadar bu meydanlar dolacak. Nereye giderseniz gidin elimiz yakanızda. Katliamın hesabı sorulmaması için alana almıyorlar. Sanki ben bomba alana getireceğim. Katillerden hesap sorana kadar bu alanlar, bu meydanlar dolacak. Kanımızın son damlasına kadar mücadele edeceğiz" ifadelerini kullandı.

'DEVLET GİZLEMEK İÇİN ÇABA SARF EDİYOR'
TMMOB Başkanı Emin Koramaz da, katliamın üzerinden 7 yıl geçtiğini belirterek, "Ne katliamın hesabı soruldu ne de arkasındaki devlet güçleri açığa çıktı. Devlet güçleri bu olayı karartmaya, güçleri gizlemek için olağanüstü çaba sarf ediyor. Canlarımızı anmamıza izin vermiyorlar. Kaybettiğimiz canları anmamıza izin vermiyorlar" dedi.

Sözün yaşadıklarını anlatmaya yetmeyeceklerini dile getiren Koramaz, şunları söyledi: "Bu meydanda 104 arkadaşımızı sonsuzluğa uğradık ama o günden beri tarihsiz kederler içerisindeyiz. Ne yaparsalar yapsınlar, arkadaşlarımızı asla unutmayacağız, katillerden mutlaka hesap soracağız. 10 Ekim'de sorumluluğu olan herkes hesap verecek. Böylesi acıları bir daha kimse yaşatamayacak. 10 Ekim insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur. 10 Ekim insanlığın en yüce değeri olan emeğe, barışa, özgürlüğe karşı işlenmiş suçtur. Bu suçun sahiplerini ve ortaklarını affetmeyeceğiz. Bu meydanda can veren arkadaşlarımızın canı emeğe, barışa, özgürlüğe can olsun. Yaşasın emek, özgürlük, barış, demokrasi ve halkların kardeşliği mücadelemiz."

TTB Genel Sekreteri Vedat Bulut, emek, demokrasi mücadelesini yükseltmek ve devam ettirmenin görevleri olduğunu kaydederek, "Barışı savunuyoruz, savaş halk sağlığına zararlıdır. Elbette ki demokrasiyi savunacağız, diktatörlük halk sağlığına zararlıdır. Yaşam boyu mücadele edeceğiz, sorumlular yargılanıp, cezalandırılana kadar mücadele edeceğiz" diye konuştu.

KARANFİL BIRAKILDI
Yapılan konuşmaların ardından anma Gar Meydanı'nda bulunan anıta karanfiller bırakılmasıyla sona erdi. Aileler çocuklarının fotoğraflarına dokunurken, bir kez daha mücadele sözü verdi.