26 Eylül 2024 Perşembe

1 Mayıs Mahallesi halkı sağlık hakkına sahip çıkıyor

1 Mayıs Mahallesindeki Aile Sağlığı Merkezinin depreme dayanıksız olduğu söylenerek kapatılmasına halk tepki gösterdi. Halk, ASM'nin depreme dayanıklı bir binaya taşınmasını istedi. ASM önündeki eylemde söz alan aile Hekimi Mehlepçi, Sağlık Bakanlığını Maraş depreminde yaşananların yaşanmaması için tedbir almaya çağırdı. Mehlepçi, Aile Sağlığı Merkezlerinin kapatılmak yerine güvenli kamu binalarına taşınmasını istedi.

Maraş merkezli depremlerde çok sayıda hastane ve aile sağlığı merkezi yıkılırken, İstanbul'da pek çok hastane ve aile sağlığı merkezi boşaltılıyor. Ancak halkın sağlık hizmeti alacağı olanaklar yaratılmadan yapılan bu düzenlemeler tepkiler sürüyor.

Ataşehir ilçesi 1 Mayıs Mahallesindeki Mustafa Kemal Aile Sağlığı Merkezi depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle boşaltılmak isteniyor. Ancak Sağlık Bakanlığı sorumluluk alarak ASM'nin depreme dayanıklı bir binaya taşınmasını sağlamıyor. Bu duruma tepki gösteren halk 1 Mayıs Mahalle Meclisi ve Birlik ve Dayanışma Sendikası'nın çağrısıyla ASM önünde eylem yaptı. Eyleme Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu da katıldı.

MEHLEPÇİ: GÜVENLİ BİNALARDA HİZMET VERMEK İSTİYORUZ
Birlik ve Dayanışma Sendikası adına açıklama yapan Aile Hekimi Ahmet Mehlepçi, güvenli binalarda, güvenli şekilde çalışmak ve sağlık hizmeti vermek istediklerini söyledi. Maraş merkezli depremler sonrası İstanbul Valiliğinin pek çok okulu, Sağlık Bakanlığının da deprem güvenliği olmayan hastaneleri arka arkaya boşalttığını hatırlatan Mehlepçi, "Beklenen İstanbul depremine hazırlık için yıllardır, okullar, hastaneler, kamu binaları yenileniyor. Maraş depremi sonrası henüz güçlendirilmesi yapılmamış son okul ve hastaneler de boşaltıldı. Ancak Aile Sağlığı Merkezlerinin deprem güvenliği için hiçbir çalışma yapılmadı" dedi.

'ÜÇ AİLE SAĞLIĞI MERKEZİNDEN BİRİ 1999 ÖNCESİ İNŞA EDİLDİ'
İstanbul'da her üç Aile Sağlığı Merkezinden birinin 1999 yılı öncesi yapılan binalarda hizmet verdiği bilgisini paylaşan Mehlepçi, "Neredeyse hiçbir Aile Sağlığı Merkezinin deprem güvenlik testleri yapılmadı. Biz aile hekimliği çalışanları ve hastalarımız güvenli olmayan binalarda çalışmaya zorlanıyoruz. İstanbul'da her gün yüz binlerce kişi Aile Sağlığı Merkezlerinden hizmet alıyor. 6 Şubat depremi sonrasında deprem bölgesindeki onlarca Aile Sağlığı Merkezinin yıkıldığını ve neredeyse tümünün ağır hasar aldığını gördük. İstanbul depreminde de benzer bir durumun yaşanmaması için yetkililerin tedbir almasını istiyoruz" çağrısında bulundu.

'SAĞLIK BAKANLIĞI HALKI KADERİNE TERK ETTİ'
Sağlık Bakanlığını sadece Aile Hekimlerini değil sağlık hizmeti alan halkı da kaderine terk ettiğini söyleyen Mehlepçi, "Gündüz saatlerinde yaşanacak bir depremde Hatay'da gördüğümüz gibi hayat kurtarması gereken sağlık kurumlarında ölümlerin olması kaçınılmazdır. Deprem sonrası Aile Sağlığı Merkezlerinin yıkılması durumunda depremzedelerin yine günlerce sağlık hizmetine ulaşamayacakları açıktır" diyerek Sağlık Bakanlığını göreve çağırdı.

'ASM'LER DEPREM VERGİLERİYLE YENİLENMELİ'
Mehlepçi, "Hastaneler, okullar, kamu kurumları kamu kaynakları ile deprem vergileri ile yenilenirken, Aile Sağlığı Merkezlerinin deprem güvenlik testleri yapılmamaktadır. Bugün burada olduğu gibi güvensiz bir bina tespit edildiğinde ise düzgün bir planlama yapılmadan ve yeni bir yer gösterilmeden kendi başlarının çaresine bırakılmaktadır. Hatta bugün burada gördüğümüz gibi deprem güvenliği olmayan başka aile sağlığı merkezlerine taşınmaları istenmektedir" diyerek uygulamaya tepkisini dile getirdi.

'ASM'LER GÜVENLİ BİNALARA TAŞINMALI'
Kamu hizmeti verdiklerini, güvenli kamu binalarında çalışmak istediklerini vurgulayan Mehlepçi, "Deprem sonrası yıkılmış Aile Sağlığı Merkezleri ile karşılaşmamak için Sağlık Bakanlığını, belediyeleri ve valiliği hızla deprem güvenlik testlerini tamamlamalarını ve kamu hizmeti verilen Aile Sağlığı Merkezlerinin güvenli kamu binalarına taşınmasını bekliyoruz. Yıllardır yok sayılan sadece burada çalışan biz Aile Hekimleri, ebeler ve hemşireler değildir. Buradan sağlık hizmeti alan tüm yurttaşlarımız kaderine terk edilmektedir. Hatay'da, Maraş'ta, Adıyaman'da yaşadığımız felaketin İstanbul'da tekrarlanmaması için diğer kamu binaları gibi Aile Sağlığı Merkezleri de güvenli binalara taşınmalıdır" diye ekledi.

GÜRBÜZ: AİLE SAĞLIĞI MERKEZİMİZİ TERK ETMEYECEĞİZ
1 Mayıs Mahallesi Meclisi adına söz alan Engin Gürbüz de, mahalle halkına hizmet alabileceği bir sağlık ocağı tesis edilmeden verilen kapatma kararına tepki gösterdi, 1 Mayıs Mahallesi emekçilerine sağlık hizmeti alabilecekleri bir alan sunulmadığı takdirde gerekli olan her türlü mücadele yöntemiyle Aile Sağlığı Merkezini terk etmeyeceklerini söyledi.

PİROĞLU: MARAŞ DEPREMİNDE SAĞLIK BİRİMLERİ İŞE YARAMAZ HALE GELDİ
Eylemde HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu da söz aldı. Her yere şehir hastanelere yapan, sağlığı özelleştiren sistemin halkın sağlık hizmetlerine ulaşma imkanlarını ortadan kaldırdığını söyleyen Piroğlu, "Biz depremde temel sağlık kurumlarının ne kadar önemli olduğunu gördük. Depremde 100 binden fazla insan öldü. Ölümün iki sebebi var. Birisi çürük binalar. Bunun sorumlusu iktidar ve belediyelerdir. Çıkan yaralılar soğukta ölüme terk edildi. Çünkü hastaneler çökmüştü. Çünkü doktorlar hayatını kaybetmişti. Çünkü sağlık birimleri işe yaramaz hale gelmişti. Ve şimdi bu mahallenin en temel sağlık birimini boşaltmak istiyorlar" dedi.

Eylemde sık sık "Bu daha başlangıç mücadeleye devam", "Sağlık haktır engellenemez", "Susma, sustukça sıra sana gelecek", "Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz" sloganları atıldı.