6 Mayıs 2024 Pazartesi

BMG'den 6 Şubat'a çağrı: Rant düzenine karşı ayağa kalk

6 Şubat depremlerinde koca kentlerin yüzbinlerce insana mezar olduğunu, toplanın vergilerle halka yardım değil sermayeye kar sağlandığının altını çizen Birleşik Mücadele Güçleri (BMG), "6 Şubat depreminde yitirdiklerimiz, enkaz altında kalan geçmişimiz ve kuracağımız geleceğimiz için şimdi ayağa kalk. Sermayenin kentleri yağmalamasına, rant düzenine karşı ayağa kalk" dedi.

Birleşik Mücadele Güçleri (BMG), 6 Şubat Maraş merkezli depremlerin yıldönümü yaklaşırken yazılı açıklama yaptı. "Sermayenin kentleri yağmalamasına, rant düzenine karşı ayağa kalk" başlıklı açıklamada, depremlerde egemen sistemin kar üzerine inşa ettiği koca kentlerin enkazı altında yüzbinlerce insanın kaldığı hatırlatıldı.

'EVLER MEZAR OLDU'
Halkın günlerce enkaz başlarında sevdikleri, aileleri, komşuları ölü mü sağ mı bilmeden o enkazlardan çıkarılmasını beklediği hatırlatılan açıklamada, "Birinci yıla yaklaşırken deprem bölgelerinde temel insani yaşam koşulları hala yok. İmar aflarıyla, müteahhitte yaslanan politikalarla evler mezar oldu. Devlet günlerce hiçbir arama-kurtarma çalışması yapmadı. Günlerce çadır, yemek, battaniye dahil göstermelik olanlar dışında hiçbir yardım gelmedi. Kadınlar şiddetin karşısında yalnız bırakıldı. LGBTİ+'lara ayrımcılık yapıldı. Engelliler depremi iki kat yoğun yaşadı. Halkımız, deprem bölgelerinde soğuğun, açlığın, ölümlerin karşısında yaşamaya çalışırken Kızılay çadır, konserve vb sattı" denildi.

'DEPREMİ KATLİAMA ÇEVİRDİLER'
Depremin ardından vergilerin toplandığını, bu vergilerin sermayeye yol, altyapı, hibe olarak aktarıldığı; sermaye zenginleşirken, sarayın da bundan payını aldığının altı çizilen açıklamada, şu ifadeler yer aldı: "Deprem sonrası milyonlarca liralık yardım toplandı yine saray ve şürekası zenginleşti, biz hala çadır-konteynır kentlerde yoksulluk içinde yaşamaya çalışıyoruz. Deprem bir kez daha dayanışmanın, ezilenlerin inceliği olduğunu gösterdi. Devletin aksine coğrafyamızın dört bir yanından yoksullar emekçiler, ezilenler, depremin enkazlarıyla boğuşan depremzedelere dayanışma elini uzattı. Devrimciler, yurtseverler, sosyalistler olarak, ezilenlerle birlikte dayanışmanın ve birlikte mücadelenin tuğlaları ördük bir bir. Depremi katliama çevirdiler ama bu bize kader değil. 6 Şubat depreminde yitirdiklerimiz, enkaz altında kalan geçmişimiz ve kuracağımız geleceğimiz için şimdi ayağa kalk. Sermayenin kentleri yağmalamasına, rant düzenine karşı ayağa kalk!"