27 Temmuz 2024 Cumartesi

AVEG-KON: Aralık ayı katliamlarını unutmayacağız

Aralık ayında gerçekleştirilen katliamlara ilişkin açıklama yapan AVEG-KON, "tüm göçmen işçi ve emekçileri, antifaşist güçleri Aralık ayı katliamlarını protesto etmeye, düzenlenecek miting ve gösterilere katılmaya, katliamların hesabını sormaya çağırıyoruz" ifadelerini kullandı.

Avrupa Ezilen Göçmenler Konfederasyonu (AVEG-KON), Aralık ayında gerçekleştirilen katliamlara ilişkin yazılı bir açıklama yayınladı.

"Maraş'tan Roboski'ye, hapishanelerden Qamişlo'ya kadar Aralık ayı katliamlar ayıdır. Maraş katliamından 'Hayata Dönüş'e uzanan tarih, aynı zamanda teslimiyete karşı direnişi anlatır" denilen açıklamada, Aralık ayında gerçekleştirilen katliamlar hatırlatıldı.

'MARAŞ KATLİAMIYLA 12 EYLÜL DARBESİNİN YOLU HAZIRLANDI'
"19-26 Aralık 1978 Maraş katliamı, Alevi, Kürt Alevi ve sosyalist kimliğine yönelik faşist Türk devleti tarafından planlanan ve devlet destekli sivil faşist birimlerin yürüttüğü bir katliamdır. Faşist devletin temsilcileri yükselen devrimci gelişmelere karşı faşist planlarını Maraş'ta devreye soktular" denilen açıklamada, Maraş katliamıyla 12 Eylül askeri faşist darbesinin yolunun hazırlandığı belirtildi.

'DEVLET DEVRİMCİLERİN İRADELERİNİ KIRAMADI'
19-22 Aralık Hapishaneler katliamının 20 hapishanede gerçekleştirildiği hatırlatılan açıklamada, bu katliamın devletin devrimcilere yönelik düşman hukukunun en açık örneği olduğu ifade edildi. Operasyonda 28 devrimcinin katledildiği kaydedilen açıklama, şöyle devam etti: "Ecevit, operasyon sırasında gazetecilere verdiği beyanatta 'gazamız mübarek olsun' diyerek, zafer ilan etmişti. Devlet, katliamla moral çöküntüsü yaratma amacındaydı. Ecevit-Bahçeli çetesi, polis ve askeri şefleri yaptıkları katliamla F tipi zindanları açmış olsalar da, devrimcilerin iradelerini kıramadı, ideolojik olarak asla teslim alamadı. F tipi hapishanelere geçişe karşı çıkan devrimci tutsaklar ölüm oruçlarıyla direndiler. Erdoğan-faşizmi devraldığı zindan katliamı geleneğini İmralı ve F tipi zindanlarını çoğaltarak sürdürüyor. Hapishaneler birer işkence, tecavüz ve ölüm zindanlarına dönüşmüş durumda."

23 Aralık 2022'de Paris'te Ahmet Kaya Kültür Merkezi'ne yapılan katliam saldırısında üç Kürdün öldürüldüğü kaydedilen açıklamada, "Bu saldırı Kürdün mücadelesine, varlığına ve devrimci direnişine yapılan bir katliamdır" denildi.

'KATLİAMLARIN HESABINI SORALIM'
28 Aralık 2011'de Roboski'de 19'u çocuk 34 Kürdün Türk devletine ait savaş uçaklarıyla katledildiği hatırlatılan açıklama, şöyle devam etti: "AVEG-KON olarak tarihsel katliamlarla birlikte, faşist şeflik rejiminin günümüzde devrimcilere, Kürtlere, Alevilere yönelik katliamlarının hesabını sormak, sorumluların yargı önüne çıkartılması için tüm göçmen işçi ve emekçileri, antifaşist güçleri Aralık ayı katliamlarını protesto etmeye, düzenlenecek miting ve gösterilere katılmaya, katliamların hesabını sormaya çağırıyoruz."